Het is zover, het begin van alweer een nieuw jaar. Het vorig jaar is voorbij gevlogen. Ik heb het gevoel dat de tijd elk jaar sneller voorbijgaat. Eens gepasseerd, komt tijd nooit meer terug. Een open deur intrappen? Kan goed zijn. Maar het geeft wel aan dat tijd kostbaar is. Voor jou, voor mij, … voor iedereen. 

Kerstboom opruimen?

Dat is voor volgende week. En we helpen je ermee ?. Volgende week deel ik met jullie een aantal slimme hacks om je kerstboom en -decoratie op te ruimen. 

Het is zover, het begin van alweer een nieuw jaar. Het vorig jaar is voorbij gevlogen. Ik heb het gevoel dat de tijd elk jaar sneller voorbijgaat. Eens gepasseerd, komt tijd nooit meer terug. Een open deur intrappen? Kan goed zijn. Maar het geeft wel aan dat tijd kostbaar is. Voor jou, voor mij, … voor iedereen. 

Minder stress dit jaar

Minder stress dit jaar


Zo weinig mogelijk stress, is dat een goed voornemen voor dit jaar? Onderzoek toont aan dat rommel bij veel mensen een belangrijke oorzaak is van stress. Van onrust, meestal zonder te beseffen waarom. De mensen van Kuub Opslag dragen graag hun steentje bij, want mensen helpen bij het creëren van meer ruimte is immers ons vak. Ze vroegen mij om dit voor hen uit te werken. Vanaf nu mag je dus elke week een nieuwe blogpost verwachten, oa. met opruimhacks, tips en tricks. 

Zo weinig mogelijk stress, is dat een goed voornemen voor dit jaar? Onderzoek toont aan dat rommel bij veel mensen een belangrijke oorzaak van stress is. Van onrust, meestal zonder te beseffen waarom. Wij van Kuub Opslag dragen graag ons steentje bij, want mensen helpen bij het creëren van meer ruimte is immers ons vak. Vanaf nu mag je elke week een nieuwe blogpost verwachten, oa. met opruimtips en tricks. 

Rommel zorgt voor stress


Rommel zorgt voor stress

Donna Smallin is een Amerikaanse opruimspecialist -ik wist zelfs niet dat dit bestond-  die ondertussen al meer dan tien boeken over het onderwerp schreef. In haar boeken,waarvan er een viertal in het Nederlands werden vertaald, legt ze uit dat rotzooi stress oplevert. En dat weinig mensen echt tot rust komen in een  rommelig huis. Volgens Donna is er veel wisselwerking tussen ons hoofd en het huishouden. En omdat er heel veel drukte om ons heen is buiten, op het werk, … is het belangrijk om thuis wel die rust te vinden. 

Donna Smallin is een Amerikaanse opruimspecialist die ondertussen al meer dan tien boeken over het onderwerp schreef. In haar boeken,waarvan er een viertal in het Nederlands werden vertaald, legt ze uit dat rotzooi stress oplevert. En dat weinig mensen echt tot rust komen in een  rommelig huis. Volgens Donna is er veel wisselwerking tussen ons hoofd en het huishouden. En omdat er heel veel drukte om ons heen is buiten, op het werk, … is het belangrijk om thuis wel die rust te vinden. 

De rommel TOP 3

De rommel TOP 3

 1. PAPIER: oude rekeningen, briefwisseling van overheid en andere instanties, tijdschriften, ..
 2. KLEDING: Miskopen, ‘favoriete’ kledij van vroeger, stukken die niet meer passen, rondslingerende was, …
 3. Huishoudapparaten: op moment van aankoop leken ze heel nuttig, nu nemen ze veel plaats in de kasten, maar komen er (bijna) nooit uit. Ik zwijg over de hopen goedbedoelde maar onnuttige kerst- en nieuwjaarscadeaus ?

Huishoudapparaten: op moment van aankoop leken ze heel nuttig, nu nemen ze veel plaats in de kasten, maar komen er (bijna) nooit uit.

Oorzaak dat rommel voor stress zorgt

Oorzaak dat rommel voor stress zorgt

Het Amerikaanse magazine Psychology Today identificeert acht redenen waarom rommel ons stress bezorgt.

 1. De rommel om ons heen overstelpt onze geest met te veel stimuli waardoor onze zintuigen overuren draaien over stimuli die op dat moment onbelangrijk zijn. 
 2. Wanorde leidt onze aandacht af van die zaken waarop we op dat moment zouden moeten  focussen.
 3. Door de rommel maakt het moeilijk om te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk.
 4. Rommel signaleert voortdurend naar onze hersenen dat het werk niet (nooit?) af is.
 5. Rommel maakt ons angstig omdat we nooit zeker weten wat er nodig is om de bodem van de stapel te bereiken.
 6. Rommel bezorgt ons zowel schuldgevoelens als schaamte. Schuldgevoel: “Ik zou ordelijker moeten zijn.” Schaamte vooral als er onverwacht bezoek opdaagt.
 7. Creativiteit en productiviteit worden door rommel afgeremd. Ze leggen beslag op de open ruimtes die men nodig heeft om probleemoplossend te denken en te brainstormen.
 8. Rommel zorgt voor frustratie omdat we tijd verliezen achter zaken te zoeken die we niet meteen terugvinden. Voorbeelden zijn noodzakelijke documenten die verborgen zitten in stapels papier, sleutels worden verslonden door hopen met rommel.

Rommel zorgt voor frustratie omdat we tijd verliezen achter zaken te zoeken die we niet meteen terugvinden. Voorbeelden zijn noodzakelijke documenten die verborgen zitten in stapels papier, sleutels worden verslonden’ door hopen met rommel.

De oplossing is nabij ?


De oplossing is nabij

Rommel is een grote stressfactor, maar tegelijk ook èèn van de eenvoudigste stressfactoren om zelf weg te werken. En je staat er niet alleen voor. De komende weken mag je elke week opruimtips verwachten in de Kuub blog. Meer ruimte creëren is immers ons vak. Dus bezoek onze  blog, volg en like onze Facebookpagina, volg ons op Twitter en Instagram, zodat we je wekelijks nuttige en ook plezante -op Facebook zijn dat dan leuke- tips en weetjes kunnen bezorgen. 

Heb je zelf interessante, verrassende, … opruim- of inpaktips? Deel ze! Laat ons leren van elkaar.  Stuur je berichten, opmerkingen etc. naar redactie@kuub-opslag.be

Rommel is een grote stressfactor, maar tegelijk ook èèn van de eenvoudigste stresfactoren om zelf weg te werken. En je staat er niet alleen voor. De komende weken mag je elke week opruimtips verwachten in de Kuub blog. Meer ruimte creëren is immers ons vak. Dus bezoek onze blog op kuub-opslag.be/blog, volg en like onze Facebookpagina, volg ons op Twitter en Instagram, zodat we je wekelijks nuttige en ook plezante -op Facebook zijn dat dan leuke- tips en weetjes kunnen bezorgen. 


Heb je zelf interessante, verassende, … opruim- of inpaktips? Deel ze! Laat ons leren van elkaar.  Stuur je berichten, opmerkingen etc. naar redactie@kuub-opslag.be

CONCLUSIE

Rommel en wanorde is oorzaak van veel stress, en dit door verschillende oorzaken. Het is tegelijk de stressfactor die we zelf het snelst kunnen oplossen. 

CONCLUSSIE

Rommel en wanorde is oorzaak van veel stress, en dit door verschillende oorzaken. Het is tegelijk de stressfactor die die we zelf het snelst kunnen oplossen. We helpen je door wekelijks interessante, plezante, … pruimtips te bezorgen.

Wegens plaatsgebrek ...


Heb je nood aan meer plaats, bv. omdat je berging overvol zit? Wij creëren al 27 extra ruimte voor gezinnen.

About the Author LVDB001

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}