Slimme tips om keuken te organiseren

Dat we stress krijgen van rommel weten we al. En de kerstboom en -decoratie is ook al slim opgeborgen. Wat denk je om eens stil te staan bij de keuken?

Zou het kunnen dat de keuken de belangrijkste ruimte van ons huis is? In veel woningen heeft de keuken een soort ‘centrumfunctie’, met meer activiteiten dan enkel het bereiden van maaltijden. Meer activiteiten betekent ook meer kans op rommel. Een stapeltje post hier, een handtas daar etc. Klinkt bekend? Lees dan vooral verder. 

Er is ook het gegeven van te volle keukenkasten. Al die keukentoestellen en -hulpen die op moment van aankoop toch zo handig leken. Of gekregen als cadeau? Hoe dan ook, de kasten zitten vol, te vol.   

Daarom slimme tips om de keuken op te ruimen. Is dat een goed voornemen voor dit nieuwe jaar?

Het keukenaanrecht als rommelmagneet

Het is de toestand van het keukenaanrecht dat de eerste indruk van de keuken bepaalt. Een groot vlak, zo’n keukenaanrecht. En grote vlakken nodigen uit om er spullen op achter te laten. Hoe uitnodigend en simpel het ook is om er wat-dan-ook op te parkeren, rommel op het aanrecht zorgt  voor visuele en mentale chaos. En dat rommel stress veroorzaakt weten we al.

Keukenaanrecht opruimen

 1. Het komt erop neer om alles één keer vast te pakken en een plaats te geven.
 2. Zaken die in andere kamers behoren wegnemen en weglaten. 
 1. Onverwerkte post bekijken en verdelen in twee stapeltjes: actie vereist of te klasseren. Hou een doos bij de hand voor oud papier en werp er die post in die meteen weg mag. De twee stapeltjes haal je weg uit de keuken om daarna verder te verwerken. Dit kan zijn klasseren of er een actie mee uit te voeren alvorens te klasseren. 
 2. Kapotte zaken moeten weg. Ook al houdt je ze bv. uit schuldgevoel bij. Weg ermee. 
 3. Alleen keukenspullen en -toestellen die dagelijks (of minstens één keer per week) gebruikt worden kunnen thuis horen op het keukenaanrecht. Denk na of je lompe keukentoestellen die je slechts beperkt gebruikt op een andere plaats kunt opbergen. Na het opruimen van keukenkasten (zie verder) komt er misschien wel plaats vrij.
 4. Elke keuken heeft een schrijf- en magneetbord nodig (of prikbord, …). Schoolbrieven, to do’s, … kan je hier ophangen tot de vervaldag. Een kalender waar geplande activiteiten van gezinsleden op genoteerd worden is ook praktisch
 5. Alles is leeg? Houden zo. Maak afspraken met gans het gezin om dit te respecteren en het aanrecht leeg te houden.
 1. Het komt erop neer om alles één keer vast te pakken en een plaats te geven.
 2. Zaken die in andere kamers behoren wegnemen en weglaten. 


 1. Onverwerkte post bekijken en verdelen in twee stapeltjes: actie vereist of te klasseren. Hou een doos bij de hand voor oud papier en werp er die post in die meteen weg mag. De twee stapeltjes haal je weg uit de keuken om daarna verder te verwerken. Dit kan zijn klasseren of er een actie mee uit te voeren alvorens te klasseren.
 1. Kapotte zaken moeten weg. Ook al houdt je ze bv. uit schuldgevoel bij. Weg ermee.
 2. Alleen keukenspullen en -toestellen die dagelijks (of minstens één keer per week) gebruikt worden kunnen thuis horen op het keukenaanrecht. Denk na of je lompe keukentoestellen die je slechts beperkt gebruikt op een andere plaats kunt opbergen. Na het opruimen van keukenkasten (zie verder) komt er misschien wel plaats vrij.
 3. Elke keuken een schrijf- en magneetbord nodig (of prikbord, …). Schoolbrieven, to do’s, … kan je hier ophangen tot de vervaldag. Een kalender waar geplande activiteiten van gezinsleden op genoteerd wordt is ook praktisch.
 4. Alles is leeg? Houden zo. Maak afspraken met gans het gezin om dit te respecteren en het aanrecht leeg te houden.

Keukenaanrecht opruimen

Het is de toestand van het keukenaanrecht dat de eerste indruk van de keuken bepaalt. Een groot vlak, zo’n keukenaanrecht. En grote vlakken nodigen uit om er spullen op achter te laten. Hoe uitnodigend en simpel het ook is om er wat-dan-ook op te parkeren, rommel op het aanrecht zorgen voor visuele en mentale chaos. En dat rommel stress veroorzaakt weten we al. (link naar artikel rommel zorgt voor stress). 


Dat we stress krijgen van rommel weten we al. (link naar art 1). En de kerstboom en -decoratie is ook al slim opgeborgen. (link naar artikel over kerstdemo opruimen). Wat denk je om eens stil te staan bij de keuken?


Zou het kunnen dat de keuken de belangrijkste ruimte van ons huis is? In veel woningen heeft de keuken een soort ‘centrumfunctie’, met meer activiteiten dan enkel het bereiden van maaltijden. Meer activiteiten betekent ook meer kans op rommel. Een stapeltje post hier, een handtas daar etc. Klinkt bekend? Lees dan vooral verder. 


Er is ook het gegeven van te volle keukenkasten. Al die keukentoestellen en -hulpen die op moment van aankoop toch zo handig leken. of gekregen als kerstcadeau? Hoe dan ook, de kasten zitten te vol.   


Daarom slimme tips om de keuken op te ruimen. Is dat een goed voornemen voor dit nieuwe jaar?

Keukenkasten opruimen

Keukenkasten opruimen

Wat hoort niet in de keukenkasten?

Een goeie manier om te weten wat er in keukenkasten thuishoort, is op te lijsten wat er niet in moet, zegt Elizabeth Larkin van thespruce.com. Een overzicht:

 1. Dienbladen: tenzij je een huishouden van >20 personen runt, zijn er betere plaatsen om dienbladen op te bergen. De berging of een kast in de garage of kelder kan perfect.
 2. Textiel zoals placemats,  tafelkleden, stoffen servetten horen eerder thuis in een linnenkast. Ze nemen teveel plaats in van de echte keukennoodzakelijkheden.  Wil je toch textiel in je keukenkasten opbergen, leg ze dan op de hoger gelegen legborden, zodat er geen eten op gemorst wordt.
 3. Huishoudtoestellen die je (bijna) nooit gebuikt. Wafelijzer, roomijsmaker, broodmachine etc. Je gebruikt ze regelmatig? Geen probleem (en stuur je adres, want dan kom ik eens af om je ijs of wafels te proeven yummies). Maar heb je ze een jaar of langer niet gebruikt: weg ermee. Maak er iemand blij mee -en stuur volgend jaar de link van dit artikel door ?-, de Recupel bak van het containerpark, … Als je er echt geen afstand van kunt nemen, dan de berging in ermee.
 4. Decoratie: weg ermee. Tenzij je zo regelmatig bezoek ontvangt en tafels moet decoreren. Te mooi om weg te doen: naar de berging.
 5. Benodigdheden voor barbecue of buitenfeestjes: naar de keukenberging ermee. Zelfs al heb je een kolossale keuken, die dingen horen daar niet.
 6. Vervallen eten: Overloop ook eens de voorraadkast(en) en controleer de houdbaarheidsdatums. Alles wat vervallen is moet eruit. Maak van de gelegenheid gebruik om de voorraadkast(en) opnieuw in te richten door gerelateerde zaken bij elkaar te plaatsen. Ik denk aan olie’s en azijn, kruiden, …
 7. Recepten: Zijn ze relevant of niet? Indien je oordeelt van wel, verzamel ze in je eigen receptenmap of -boek. Indien niet: bij het papier. Die doos met weggesmeten post staat daar waarschijnlijk nog. Weg ermee.
 8. Kortingsbonnen en coupons: Controleer op datum en relevantie. Zijn ze echt nuttig: hang ze aan het prikbord. Al de rest -je raadt het al- weg ermee.


Keuken op ruimen: slimme tips

Een goeie manier om te weten wat er in keukenkasten thuishoort, is op te lijsten wat er niet in moet, zegt Elizabeth Larkin van thespruce.com. Een overzicht:


 1. Dienbladen: tenzij je een huishouden van >20 personen runt, zijn er betere plaatsen om dienbladen op te bergen. De berging of een kast in de garage of kelder kan perfect.
 2. Textiel zoals placemats,  tafelkleden, stoffen servieten horen eerder thuis in een linnenkast. Ze nemen teveel plaats in van de echte keukennoodzakelijkheden. Wil je toch textiel in je keukenkasten opbergen, leg ze dan op de hoger gelegen legborden, zodat er geen eten op gemorst wordt.
 3. Huishoudtoestellen die je (bijna) nooit gebuikt. Wafelijzer, roomijsmaker, broodmachine etc. Je gebruikt ze regelmatig? Geen probleem (en stuur je adres, want dan kom ik eens af om je ijs of wafels te proeven yummies). Maar heb je ze een jaar of langer niet gebruikt: weg ermee. Maak er iemand blij mee -en stuur volgend jaar de link van dit artikel door ?-, de Recupel bak van het containerpark, … Als je er echt geen afstand van kunt nemen, dan de berging in ermee.
 4. Decoratie: weg ermee. Tenzij je zo regelmatig bezoek ontvangt en tafels moet decoreren. Te mooi om weg te doen: naar de berging.
 5. Benodigdheden voor barbecue of buitenfeestjes: naar de keukenberging ermee. Zelfs al heb je een kolossale keuken, die dingen horen daar niet.
 6. Vervallen eten: Overloop ook eens de voorraadkast(en) en controleer de houdbaarheidsdatums. Alles wat vervallen is moet eruit. Maak van de gelegenheid gebruik om de voorraadkast(en) opnieuw in te richten door gerelateerde zaken bij elkaar te plaatsen. Ik denk aan olie’s en azijn, kruiden, …
 7. Recepten: Zijn ze relevant of niet? Indien je oordeelt van wel, verzamel ze in je eigen receptenmap of -boek. Indien niet: bij het papier. Die doos met weggesmeten post staat daar waarschijnlijk nog. Weg ermee.
 8. VIII. Kortingsons en coupons: Controleer op datum en relevantie. Zijn ze echt nuttig: hang ze aan het prikbord. Al de rest -je raadt het al- weg ermee.


Meer plaats geeft rust

Meer plaats geeft rust

Nadat je -een aantal van- deze tips hebt toegepast, ziet je keuken er waarschijnlijk veel leger uit. Dit geeft veel voldoening, niet? Heb je zelf nog tips en tricks, deel ze gerust. Hoe meer input, hoe beter. Je kunt altijd mailen naar redactie@kuub-opslag.be

Vond je het een nuttig artikel? Delen en liken op Facebook etc. mag. Graag zelfs.
Ondertekende is je alvast heel dankbaar. ?


Nadat je -een aantal van- deze tips hebt toegepast, ziet je keuken er waarschijnlijk veel leger uit. Dit geeft veel voldoening, niet? Heb je zelf nog tips en tricks, deel ze gerust. Hoe meer input, hoe beter. Je kunt altijd mailen naar redactie@kuub-opslag.be


Vond je het een nuttig artikel? Delen en like op Facebook etc. mag. Graag zelfs. Ondertekende is je alvast heel dankbaar. ?


BESLUIT:
Door het toepassen van een aantal simpele tricks bespaar je veel ruimte in je keuken. Een leeg aanrecht geeft mentale rust. Maak afspraken met de andere gezinsleden om de keuken leeg te houden. BESLUIT:
Door het toepassen van een aantal simpele tricks bespaar je veel ruimte in je keuken. Een leeg aanrecht geeft mentale rust. Maak afspraken met de andere gezinsleden om de keuken leeg te houden. 


Heb je nood aan meer plaats, bv. omdat je berging te vol zit? Stuur ons een bericht en beschrijft je behoeftes. Bijkomende ruimte aanbieden is ons vak, als meer dan 27 jaar. We helpen je graag!

Wegens plaatsgebrek ...


Heb je nood aan meer plaats, bv. omdat je berging overvol zit? Wij creëren al 27 extra ruimte voor gezinnen.