Huis verbouwen tips


Huis verbouwen: tips voor de logistieke voorbereiding

Ik vertelde het al in mijn vorige post: onderschat dit niet. Een goeie voorbereiding van het logistieke onderdeel van je verbouwing bespaart je veel tijd tijdens de renovatie. De kans dat je na de verbouwing of renovatie van je huis geconfronteerd wordt met beschadigingen aan  meubels, spullen of aan het gebouw is veel kleiner.

1. Voorzie plaats voor meubels etc.

Tips om de logistiek van je verbouwing voor te bereiden

Ik vertelde het al in mijn vorige post: onderschat dit niet. Een goeie voorbereiding van het logistieke onderdeel van je verbouwing bespaart je veel tijd tijdens de renovatie. Na de renovatie blijf je gespaard van frustraties over beschadigingen aan het gebouw en aan meubels etc.

Dat je de te verbouwen ruimte(s) zult moeten leegmaken is duidelijk. Heb je een plaats om meubels en dozen met inhoud van de kasten te zetten tot de renovatie voorbij is?  

Wees realistisch bij de keuze van de tijdelijke bergplaats of stapelplaats. Geloof mij: meubels en dozen die in de weg staan zorgen voor veel tijdverlies en kunnen voor veel frustratie zorgen.

Mogelijkheden:

 • Garage of berging: Heb je plaats in huis? Joepie! Zorg ervoor dat meubels, schilderijen en dozen met inhoud van de kasten  etc. niet in de weg staan tijdens de werken.  Zo vermijd je tijdsverlies en beschadigingen.
 • Opslagcontainer huren: Deze oplossing heeft mijn persoonlijke voorkeur om meubels en andere spullen tijdelijk op te slaan tijdens de renovatie of verbouwing.. Je kunt ook twee kleine containers nemen: één voor je meubels etc. en een tweede waar je de bouwmaterialen, die niet nat mogen worden, in zet. Voordeel van een opslagcontainer is dat je snel bij je spullen kunt want de opslagbox staat immers in de voortuin of voor de deur op straat of voortuin. 
 • Self storage: Een veel genomen oplossing bij verbouwing of renovatie is een box huren in een self storage faciliteit. Goeie oplossing ook. Hou wel rekening dat je vervoer moet regelen en ter plaatse moet uitladen en nadien terug inladen om vervolgens thuis terug alles uit te laden.

 • Mobiele opslag: Wegens het compactere volume is dit een geschikte oplossing om meubels en spullen van bv. één enkele ruimte wegdoen. Mobiele opslag is een gesloten aanhangwagen waar een opslagbox inzit. Die aanhanger kun je zelf afhalen en achter je wagen hangen en geladen terug naar de opslagfaciliteit brengen waar ze veilig opgeslagen wordt.


 • Self storage: Een veel genomen oplossing bij verbouwingen is een box huren in een self storage faciliteit. Goeie oplossing ook. Hou wel rekening dat je vervoer moet regelen en terras plaatse moet uitladen en nadien terug uitladen.

2. Plaats voor de geleverde bouwmaterialen

Naast je meubels, de inhoud van de kasten en andere spullen, dien je ook plaats te voorzien om je bouwmaterialen te zetten in afwachting van de verwerking ervan. Om goed te kunnen werken zet je het materiaal best niet in de ruimte waar gewerkt wordt of in de toegang ernaar. Vermijdt frustratie en tijdverlies door hierop te anticiperen en een  oplossing te voorzien.

Een aantal mogelijkheden:

 • Berging, garage, carport kan een geschikte oplossing zijn. Zorg dat de materialen veilig (diefstal), droog staan en gemakkelijk toegankelijk staan.
 • Huur een opslag box of gesloten container. Dit is eigenlijk de eenvoudigste oplossing. Een gesloten opslagcontainer is eigenlijk de ideale oplossing. Alles staat droog, geventileerd en afgesloten waardoor dus veilig tegen werfdiefstal. Je bouwmaterialen zijn eenvoudig toegankelijk en staan nooit in de weg.

3. Inpak en beschermtips


 • Schilderijen beschermen: Haal schilderijen van de muur en pak ze apart in. Professionals gebruiken hiervoor een combinatie van dekenpapier en wikkelfolie. Pak het schilderij in met dekenpapier en hou dit samen d.m.v. papiertape (schilderstape, maskingtape). Als je helemaal zeker wil zijn dan kun je het ingepakte schilderij inwikkelen met rekfolie.

  TIP: Zorg ervoor dat er geen contact is tussen plastic folie en de verf van het doek. Temperatuurschommeling in de opslagruimte kan adhesie tussen verf en plastic veroorzaken. Dit geldt ook voor noppenfolie. Daarom is dekenpapier een aanrader.
 • Schilderijen inpakken: gebruik maken van een schilderijdoos gaat het snelst. Wist je dat er telescopische schilderijdozen bestaan, die zich dus aanpassen aan de afmeting van je schilderij.
 • Kaders met foto’s en posters:  Gewoon in te pakken met bv. noppenfolie en papiertape.
 • Inhoud van kasten inpakken: Bananendozen zijn stevig. Toch geef ik zelf de voorkeur aan verhuisdozen. Die zijn minstens even stevig en stapelbaar en pakken bovendien veel minder plaats in. Verhuisdozen zijn immers plat bij levering. Probeer maar eens twintig bananendozen in je auto te krijgen…Good luck!?En na het uitpakken opnieuw terwijl je verhuisdozen meestal kunt terugbrengen en nog een deel van de kost recupereert. 
 • Borden inpakken: Neem een pak inpakpapier en stapel er een aantal borden op met telkens een PU bordenbeschemer ertussen. Pak de stapel van ca. vijftal borden in met het inpakpapier en zet het geheel in de verhuisdoos. 
 • Borden inpakken kan ook met behulp van een bordendoos. Dan hoef je niets in te pakken.
 • Glazen inpakken: Apart inpakken met inpakpapier en in een verhuisdoos.
 • Glazen inpakken kan ook in een verhuisdoos voor glazen. Zo’n doos voor glazen heeft vakken waar je de glazen in kunt zetten.

TIP: Gebruik geen krantenpapier om borden of glazen in te pakken. Zo vermijd je dat er zwarte vlekken op de borden en glazen komen.

4. Bescherm bij een verbouwing ook de ruimte zelf

TIP: Gebruik geen krantenpapier om borden of glazen in te pakken. De inkt geeft af op de borden en de glazen. Buaak.

Soms is het noodzakelijk om de ruimte zelf ook te beschermen, evenals de toegangen naar die ruimte of kamer. 

Enkele tips om de ruimte, te beschermen tijdens de verbouwing:

 • Trap: Ook met stukloper. Belangrijk om een beschermer te gebruiken die zeker anti-slip is.
 • Vloer: Beschermen met bv. stukloper. Vastmaken met papiertape

 • Stofdeur: Eenvoudig een te brengen d.m.v. dubbelzijdige plakband. Een goeie stofdeur bevat een rits waardoor je eenvoudig toegang hebt tot de ‘werfzone’
 • Tijdelijke studio of keuken: Denk aan een tijdelijke propere ruimte of studio. Bij verbouwingen is er echt overal stof en zo hou je het gezinsleven toch zoveel mogelijk draaiende. Bij een keukenverbouwing is het aan te raden om een noodkeuken te voorzien met bv. een microgolfoven en een koelkast/diepvries. Voordien een aantal maaltijden maken en invriezen is ook handig.

5. Waar blijf je tijdens de verbouwing met het afval?

Ook dit is een belangrijk onderdeel van je voorbereiding. Je vergeet dit best niet.  Je huis renoveren heeft een zware impact op het ganse gezin. Praat met het ganse gezin. Bespreek wat er te wachten staat, hoe lang dit zal duren. Leg ook de risico’s en gevaren uit aan de kinderen. Maak afspraken met elkaar. Plan af en toe leuke momenten in met het ganse gezin. Voorzie momenten om er met de kinderen op uit te trekken. Het zal een welgekomen afwisseling zijn voor iedereen.  De buren zeker niet vergeten. Ga er langs en vertel over je plannen. Leg uit dater overlast zal zijn, maar dat je dit tot een minimum zal beperken. Vraag tot hoe laat je kunt doorwerken tijdens weekdagen en tijdens weekenden. Maak afspraken en kom ze na.

Ook afval kan een echte pain in the ass zijn tijdens de uitvoering van je renovatie of verbouwing. Denk voordien waar je met bouwafval zult blijven.

Enkele mogelijkheden:

 • Containerpark? Doe het afval en puin gescheiden in zakken. Er bestaan van die witte geweven zakken van ca. 110L die zeer sterk zijn. En herbruikbaar indien je ze uitgiet. Voorzie ook aangepast vervoer om je afval naar het containerpark te voeren.
 • Puinbak laten komen? Goed de prijs navragen. Ze bestaan voor gescheiden of gemengd afval. Het laatste is duurder (logisch natuurlijk). Denk ook aan de vergunning indien je ze op de openbare weg plaatst.
 • Puinzak: Kan een zeer geschikte oplossing zijn. Dat zijn soort big bags die leeg bijna geen plaats innemen. Ze worden gevuld opgehaald en de inhoud wordt gerecycleerd.
 • Bij je schoonmoeder in de tuin: Mopjeuh. Niet doen, hé. In tijden van “politiek correct denken” is dit echt heel fout advies. #mymotherinlawtoo, bestaat die hashtag al? ? ? ?


6. Sociale voorbereiding van je verbouwing of renovatie

Ook dit is een belangrijk onderdeel van je voorbereiding. Je vergeet dit best niet.

Je huis renoveren heeft een zware impact op het ganse gezin. Praat voordien met elkaar. Bespreek wat er te wachten staat, hoe lang dit zal duren. Leg ook de risico’s en gevaren uit aan de kinderen. Maak afspraken met elkaar.

Plan af en toe leuke momenten in met het ganse gezin. Voorzie momenten om er met de kinderen op uit te trekken. Het zal een welgekomen afwisseling zijn voor iedereen.

De buren zeker niet vergeten.  Ga er langs en vertel over je plannen. Leg uit dat er overlast zal zijn, maar dat je dit tot een minimum zal beperken. Vraag tot hoe laat je kunt doorwerken tijdens weekdagen en tijdens weekenden. Maak afspraken en kom ze na. 

Ook dit is een belangrijk onderdeel van je voorbereiding. Je vergeet dit best niet. 


Je huis renoveren heeft een zware impact op het ganse gezin. Praat met het ganse gezin. Bespreek wat er te wachten staat, hoe lang dit zal duren. Leg ook de risico’s en gevaren uit aan de kinderen. Maak afspraken met elkaar.


Plan af en toe leuke momenten in met het ganse gezin. Voorzie momenten om er met de kinderen op uit te trekken. Het zal een welgekomen afwisseling zijn voor iedereen. 


De buren zeker niet vergeten.  Ga er langs en vertel over je plannen. Leg uit dater overlast zal zijn, maar dat je dit tot een minimum zal beperken. Vraag tot hoe laat je kunt doorwerken tijdens weekdagen en tijdens weekenden. Maak afspraken en kom ze na.

 • Tijdelijke studio of keuken: Denk aan een tijdelijke propere ruimte of studio. Bij verbouwingen is er echt overal stof en zo hou je het gezinsleven toch zoveel mogelijk draaiende. Bij een keukenverbouwing is het aan te raden om een noodkeuken te voorzien met bv. een microgolfoven en een koelkast/diepvries. Voordien een aantal maaltijden maken en invriezen is ook handig.

BESLUIT: 
Bespaar jezelf veel ellende en frustratie tijdens en na de verbouwing of renovatie van je woning door een aantal belangrijke logistieke voorbereidingen te treffen. Denk na hoe je alles zult inpakken en waar je alle ingepakte spullen en meubels zet. Waar stockeer je de bouwmaterialen zodat ze niet in de weg staan? Vermijdt spanningen met buren en je gezin.

BESLUIT: 

Bespaar jezelf veel ellende en frustratie tijdens en na de renovatie van je woning door een aantal belangrijke logistieke voorbereidingen te treffen. Denk na hoe je alles zult inpakken en waar je alle ingepakte spullen en meubels zet. Waar stockeer je de bouwmaterialen zodat ze niet in de weg staan. Vermijdt spanningen met buren en je gezin.

Tijdelijk meer plaats


Extra bergruimte nodig tijdens je verbouwing?