Bewust van het risico op werfdiefstal

Bewust van het risico op werfdiefstal

In mijn vorige post had ik het erover dat de kans dat er materiaal, gereedschap of machines gestolen wordt  op een bouwwerf vele malen groter is dan winnen met de lotto.
Het is een risico waarmee je toch best bij stil staat  als je een grote verbouwing of nieuwbouw plant. 

Verdwenen materialen moeten immers vervangen worden en dit kan voor een aanzienlijke meerkost zorgen die bijkomende druk legt op het budget van de bouw of renovatie. 

Nadat men bewust is van het risico neemt men best een aantal preventieve maatregelen. Om hierbij te helpen deel ik 10 slimme tips ter preventie van werfdiefstal.

In mijn vorige post had ik het erover dat de kans dat er materiaal, gereedschap of machines gestolen wordt van een werf vele malen groter is dan winnen met de lotto. Het is een risico waarmee men best rekening houdt als men een grote verbouwing of nieuwbouw plant. Men moet hiervan dus bewust zijn. Verdwenen materialen moeten immers vervangen worden en dit kan voor een aanzienlijke meerkost zorgen die bijkomende druk legt op het budget van de bouw of renovatie. 


Nadat men bewust is van het risico neemt men best een aantal preventieve maatregelen. Om hierbij te helpen deel ik XX slimme tips ter preventie van werfdiefstal.


10 tips om je te beschermen tegen werfdiefstal en de gevolgen ervan

Tips om je te beschermen tegen werfdiefstal.

 1. Zorg dat ze er niet aankunnen.
  Voorzie een (meerdere) af te sluiten plaats (en) waar bouwmaterialen en gereedschappen veilig kunnen opgeborgen worden. Denk bv. aan een afsluitbare opslagcontainer.  
 2. Duidt een verantwoordelijke aan die instaat voor het nakijken en afsluiten van de werf. Maak een checklist: is al het gereedschap netjes opgeborgen? Werd alle nog niet verwerkte bouwmaterialen terug opgeborgen in de voorraadplaats? Werd deze afgesloten? Is de werf voldoende afgesloten? Deze verantwoordelijke houdt ook de sleutels van de opslagbox of container bij.
 3. Markeer machines en gereedschap. De markeringen vormen het bewijs van eigendom en vergemakkelijken de recuperatie van gestolen machines en gereedschap.
 4. Inventariseer de op de bouwwerf aanwezige gereedschappen en bouwmaterialen. Maak er een foto van en noteer het aantal en andere specificaties. In geval van een werfdiefstal kan je veel nauwkeuriger aangifte doen bij politie en verzekering.
 5. Meldt aan de lokale politie dat je aan het bouwen/verbouwen bent. Vraag hen om bijkomende patrouilles.
 6. Denk aan een verzekering. Bouwmaterialen en machines apart verzekeren blijkt niet eenvoudig. In een pakket met andere verzekeringen zou het wel kunnen. Praat met je verzekeraar.
 7. Verlicht de werf tijdens de vrije uren.  Hou er rekening mee dat veel diefstallen gebeuren door mensen die bekend zijn met de werf en er hun weg weten in het donker. Ze kiezen meestal liever een ander doelwit als ze nog maar vermoeden dat ze bekeken worden. Zorg dus voor licht, veel licht.
 8. Plan de levering van materialen op momenten dat ze meteen verwerkt kunnen worden. Just-in-time levering nastreven is de boodschap.
 9. Praat met de buren. Hou hen op de hoogte van het verloop van de werken. Een goeie band met de buren zal je helpen. Zorg dat ze jou kunnen bereiken in geval van problemen of verdachte handelingen. Geef de buren een attentie om een oogje open te houden. 
 10.  Vertraag de toegang tot je nieuwbouw of groot renovatieproject. Het plaatsen van werfhekken of bouwhekken is een relatief goedkope oplossing. Deze kunnen geleverd worden met speciale koppelstukken die de toegang vertragen. Een ketting en slot gebruiken is ook aan te raden.

Met deze tien tips kom je al een heel eind. Wil je nog meer weten? Via deze link kun je de folder “Diefstal op de werf” van Bouwunie downloaden. Nog meer preventietips vind je in de preventiefolder van de lokale politie.

Met deze zes tips kom je al een heel eind. Wil je meer weten? Via deze link kun je de folder “Diefstal op de werf” van Bouwunie downloaden.

BESLUIT:

Wees bewust van het risico op werfdiefstal en neem preventieve initiatieven. 

Wees bewust van het risico op werfdiefstal en neem preventieve initiatieven.

Bewaar gereedschap, machines en niet bouwmaterialen in een afgesloten plaats zoals een opslagbox of opslagcontainer.

Laat werf met gerust hart achter


Bewaar gereedschap, machines en bouwmaterialen veilig in een opslagcontainer.  Veilig tegen dieven, regen en vorst. 

About the Author LVDB001

Share your thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}