3 Tips om je tuinmeubelen te onderhouden alvorens op te bergen voor de winter

Nu moet je er vooral van genieten. Maar het moment zal komen dat jij jouw terrasmeubelen, loungeset, parasol en wat-heb-je-daar nog allemaal staan, moet beschermen tegen de aankomende winter. Ook meubelen die als ‘weersbestendig’ verkocht worden gaan aanzienlijk langer mee als je ze binnenshuis opslaat tijdens de winter.

De bruikbare tips kreeg ik van Anne-Lies, Dirk en Michel, professionele tuinmeubel kenners. 


1. Tuinmeubelen schoonmaken voor je ze opbergt voor de winter

Ongeacht de grondstof waaruit je tuinmeubelen werden vervaardigt, je zult deze toch eerst grondig moeten poetsen alvorens je ze naar hun winterberging brengt.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende materialen waaruit tuinmeubelen vervaardigt zijn. En verschillende materialen vragen verschillende manieren om ze te reinigen.


Houten tuinmeubelen reinigen

Houten meubelen reinig je best met een oliehoudende houtzeep. In Scandinavische landen gebruiken ze bv. Devo natural en in de VS Murphy oliezeep.

Kunststof of plastieken terrasmeubels proper maken

Plastieken stoelen en tafels rein je best met een detergent waarmee je afwast. Ik ken er zo wel één waarvan je schijnbaar maar één druppeltje van nodig hebt.

Daarna grondig afspoelen en afdrogen.

Gevlochten rotan tuinmeubelen onderhouden

Vroeger waren tuinmeubelen in vlechtwerk een natuurproduct. Tegenwoordig bestaan ze grotendeels uit kunststof of composiet. Zie hierboven voor onderhoud van kunststof gevlochten tuinmeubels.

Heb je toch nog de echte vlechtwerk of rotan tuinmeubelen sta dan even stil bij het volgende.

Rotan meubelen worden gemaakt in warme maar vochtige landen alvorens deze naar hier worden verscheept. Ons warm maar droog klimaat zorgt ervoor dat rotan meubelen sneller kunnen uitdrogen. Specialisten raden aan om een keer of twee per maand de meubels in te spuiten met een plantenspuit gevuld met water. Op die manier ontstof je ze ook.

Als de beschermlaag na verloop van tijd vermindert kun je de meubelen vernissen met een laag bootvernis. Zeep en oliën worden afgeraden.

Metalen tuinmeubelen kuisen

Alvorens je metalen tuinmeubelen opbergt voor de winter, controleer ze dan eerst op roest. Verwijder beginnende roestplekken en vliegroest met een messing of stalen borstel. Spoel de meubelen nadien af met de tuinslang en droog zeker goed af.

TIP: Spuit je metalen terrasmeubelen in met een siliconespray voor bijkomende bescherming tijdens de winter.

Kussens van tuinmeubelen reinigen

Heb je kussens met verwijderbare overtrekken? Haal de overtrekken van de kussens en was ze in de wasmachine. 

Zijn de kussens dichtgestikt, was deze met een mengsel van water met een beetje waspoeder of wasmiddel. Laat de kussens zeker goed drogen alvorens deze op te bergen voor de winter. 

Er zijn grote en met een rits afsluitbare zakken beschikbaar om kussens op te bergen.

Parasol zuiver maken

Reinig de stof van de parasol met een mild zeepsopje. Open vervolgens de parasol zodat deze kan drogen. 

Smeer de beweegbare delen van de parasol met een droog smeermiddel zoals bv. een PTFE spray. Na het inspuiten open en sluit je de parasol meerdere keren zodat het product alle beweegbare delen bereikt. Heb je nog siliconenspray van je metalen tuinmeubelen over (zie hoger) dan is deze ook heel bruikbaar. Wel opletten met natte smeermiddelen om geen vlekken op de stof van de parasol te maken.


2. Bescherm je tuinmeubelen met dekens of hoezen

Er zijn speciale opslagdekens, zetel, matras en stoelhoezen beschikbaar om je meubelen te beschermen tijdens de opslagperiode. 

Tuinmeubelen worden meestal gestapeld om plaats uit te sparen in de garage, berging of opslagruimte. Niet beschermde tuinmeubelen stapelen zal waarschijnlijk voor krassen en andere beschadigingen zorgen.

3. Geen plaats in garage of berging? Reserveer tijdig een opslagruimte

Als je tijdig een opslagruimte reserveert, dan heb je de meeste keuze uit beschikbare volumes.

TIP: Mobiele Opslag is een goede en voordelige oplossing om tuinmeubelen op te slaan.

Je tuinmeubelen reinigen en onderhouden alvorens op te bergen voor de winter verlengt de levensduur aanzienlijk. De manier waarop is afhankelijk van het materiaal. Lees de TIPS. 

Mobiele opslag heet nu Self Storage geleverd


Verschillende mogelijkheden om je tuinmeubelen weg te zetten. Keuze uit verschillende formaten. Na het laden blijft de opslagbox bij jou staan of wij zetten deze een tijd voor je weg.