Inboedel opslaan in container blog

Inboedel opslaan in container: doen of niet?

Inboedel opslaan in container blog

Is een metalen zeecontainer geschikt om je inboedel op te slaan?

Metalen zeecontainers als opslagruimte voor meubels en volledige inboedels. Hoewel dit in de VS al heel lang wordt gedaan is het in België toch een relatief nieuw fenomeen. Het is iets van de laatste vier jaar. Is zo’n metalen container eigenlijk wel geschikt om meubels in op te slaan? Wat met vocht? Is er gevaar voor schimmel? 

Je wilt immers niet dat je inboedel er beschadigd terug uitkomt. In deze blogpost leg ik uit wat een zeecontainer is, het verschil tussen een zee- en opslagcontainer, welke eigenschappen deze heeft en waarom deze zo geschikt is om je meubels en inboedel in op te slaan.


Wat is een metalen zeecontainer?

Een zeecontainer moet voldoen aan twee hoofdvoorwaarden:

  1. De container moet sterk genoeg zijn zodat deze verplaatst, verscheept en gestapeld kan worden zonder dat de inhoud hierbij beschadigd wordt.
  2. Deze bestaat uit gestandaardiseerde afmetingen zodat deze via de weg, het water en zelfs via het spoor verplaatst kan worden zonder de inhoud over te laden.  

Zijn zeecontainers wind- en waterdicht?

Een goede container is zowel water- als winddicht. Deze moeten immers ook slechte weersomstandigheden van zowel zee- als landreizen en opslag op de kade of buiten aan bedrijven doorstaan zonder dat de inhoud beschadigd geraakt.


Wat is het verschil tussen een zeewaardige en een opslagcontainer?

 Er zijn strenge normen waaraan een zeecontainer moet voldoen om goederen te vervoeren. Dit zowel voor vervoer over zee, de weg  en het spoor. Een zeecontainer is dus zeker geschikt om je meubels en inboedel in op te slaan. Niet elke opslagcontainer is geschikt om als zeecontainer gebruikt te worden. Het verschil zit in de keuring.


Is het droog in een metalen opslagcontainer? 

Dit kan je eenvoudig zelf testen als je een opslagcontainer huurt door er in te staan met gesloten deuren. Er mag geen licht binnen schijnen. Zie je lichtstralen dan is de container niet volledig dicht.
In een geschikte metalen container is het altijd droog. Bij een beschadigde of oude container kan het zijn dat deze niet meer volledig waterdicht is.  

Een container met passieve ventilatie d.m.v. roosters kan echter wel via de roosters een beetje licht binnenlaten. In dit geval is het goed dat er lucht maar dus ook een beetje licht in de container. Let er wel op dat er een afdekkapje gemonteerd zit langs de buitenkant.


Wat met condens in een metalen opslagcontainer?

In een goede container is er geen condens. Dit komt doordat de metalen container helemaal afgesloten is. Er is ook een passief ventilatiesysteem waardoor er toch een luchtstroom door de container gaat. Dit is zowel tegen condens als schimmelvorming een goed middel. Belangrijk is dat de verluchtingsgaten voorzien zijn van een afdekkapje, controleer dat dus, om te vermijden dat via die weg er toch tocht in de container zou komen van bv. slagregen.


Open opslagcontainer vloer

Hoe zit het met de vloer?

Let op de vloer. Een container dat geschikt is om je inboedel op te slaan is voorzien van een effen houten vloer.  Dit is ideaal om zowel meubels als verhuisdozen op te zetten. Je voorkomt ook beschadigingen als je meubels op de vloer verschuift.


Waar zet je zo’n container neer?

Op je eigen terrein kan je zonder vergunning een opslagcontainer plaatsen. Voor de deur, op de openbare weg kan in de meeste gevallen ook. Afhankelijk van de gemeente heb je een tijdelijke vergunning nodig of is een melding voldoende. Even langs de gemeente-administratie om de vraag te stellen en je bent op de hoogte. Het voordeel is dat je steeds bij je spullen kunt.


Wat als je geen plaats hebt om de gevulde opslagcontainer te zetten?

Heb je geen plaats? Een gespecialiseerd opslagbedrijf kan de gevulde metalen container voor je ophalen en zetten deze een tijd voor je weg op hun eigen terrein. In vergelijking met het huren van een opslagplaats of garagebox biedt dit een enorm voordeel omdat je slechts 1x moet laden en lossen. 


Is een opslagcontainer veilig tegen diefstal?

Het is aan te raden om de container af te sluiten met een goed slot. Bij de betere containers is het niet mogelijk is om het slot door te knippen. Daar zit immers een metalen plaat voor zodat men er met een kniptang of ander gereedschap niet bij kan komen. Toch iets om op te letten als je een container huurt om je meubels of inboedel in op te slaan.


BESLUIT

In een goede metalen container is het altijd droog, ongeacht het weer. Een geschikte opslagcontainer heeft geen last van condens. De opslagcontainer is dit een prima oplossing om je meubels of volledige  inboedel in op te slaan. Heb je geen plaats dan kan het opslagbedrijf de gevulde container voor jou wegzetten. Huren bij een gespecialiseerd opslagbedrijf is aan te raden.

Self Storage Geleverd


Er zijn verschillende types en formaten. De box kan bij jou blijven staan of terug opgehaald worden om een tijd voor jouw weggezet te worden.