Impact rommel productiviteit, beeld rommelige werkkamer

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

De impact van rommel op de productiviteit is enorm groot. Een opgeruimd huis of kantoor zorgt automatisch ook voor rust in je hoofd. Hierdoor krijg je meer gedaan. Zorg er daarom voor dat spullen die je (voorlopig) niet nodig hebt, netjes opgeborgen zijn. In je eigen huis, maar misschien ook wel op een andere locatie. In deze blog kom je meer te weten over de impact van rommel op de productiviteit én lees je hoe je de productiviteit verbeteren kunt.

1. Cognitieve overbelasting zorgt voor verminderde productiviteit

Wat er gebeurt wanneer je omringd bent door rommel, is eigenlijk heel eenvoudig te verklaren. Je hersenen proberen constant te verwerken wat jij om je heen ziet en dit zorgt voor overbelasting in je hoofd. Omdat er geen ruimte meer is in je hoofd voor wat anders leidt dit vanzelfsprekend tot een verminderde focus. Ook heeft het tot gevolg dat jij je aandacht niet kunt houden bij de dingen waar je mee bezig bent, zoals studeren of het huishouden.


2. De gevolgen van rommel voor de mentale gesteldheid

Niet alleen zorgt een rommelige woon- of werkomgeving voor een lage mate van productiviteit, het heeft ook veel invloed op je mentale gezondheid. De voornaamste gevolgen lichten we hieronder kort toe.


   1. Stress

Is het een puinzooi om je heen, dan kan het zijn dat je gevoelens van wanhoop en wanorde ervaart. Je weet niet hoe en waar je de rommel op kunt ruimen en raakt gestrest. Nu zal één keer stress niet direct zorgen voor grote negatieve gevolgen, maar bij een herhaaldelijk gevoel van stress kun je geheugenproblemen of zelfs een angststoornis ontwikkelen.


   2. Besluiteloosheid

Zeker wanneer je grote beslissingen moet nemen, is rommel in je huis of op kantoor geen goed idee. Als je continu blootgesteld wordt aan spullen en dus rommel, zal je merken dat je meer bezig bent met het nemen van kleine beslissingen die er niet zo toe doen dan met dingen die er wél echt toe doen. Je zult bijvoorbeeld gaan piekeren over waar je iets neer moet leggen of waar je de tijd vandaan moet halen om op te ruimen.


   3.Gebrek aan creativiteit

Om met creatieve oplossingen te komen, is het van belang om verbindingen te kunnen leggen tussen verschillende concepten. Wanneer je je in een rommelige omgeving bevindt, zal het je hoogstwaarschijnlijk niet lukken om deze connecties te maken. Daar is simpelweg teveel chaos voor.


3.Ruim regelmatig op, zowel fysiek als digitaal

Regelmatig opruimen zal je veel tijd en energie besparen. Door het bij te houden, is het makkelijker te behappen en zal je nauwelijks negatieve gevolgen ervaren van de enkele spullen die in je leefomgeving ronddwalen. Vergeet hierbij ook zeker de digitale omgeving niet. Ruim je bureaublad en mailbox regelmatig op en orden alles in overzichtelijke mappen.


4. Meer productiviteit door minimalisme

Wanneer je de impact van rommel op jouw productiviteit tot een minimum wilt beperken, is het aan te raden om de hoeveelheid spullen te minimaliseren. Bewaar alleen hetgeen dat écht belangrijk voor je is en neem afscheid van de rest. Dit kan definitief door het weg te gooien of te doneren, maar ook het tijdelijk wegdoen van spullen – bijvoorbeeld door ze op te slaan in een opslagruimte – behoort tot de mogelijkheden. Je zult zien dat je meer productiviteit bereikt wanneer je je in een opgeruimde omgeving bevindt en ook zal je je mentaal een stuk beter voelen.

Insert Image
Insert Image
Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules