Wonen tijdens een verbouwing: de ultieme gids voor een stressvrije thuiservaring tijdens renovaties

Leestijd: ? 3,5 minuten

In 't kort 

Voor een stressvrije verbouwing is het essentieel om je mentaal voor te bereiden. Maak een gedegen planning en breng je wensen in kaart. Om de levenskwaliteit tijdens de bouwwerkzaamheden te behouden, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zorg voor een afgeschermde ruimte, bescherm jezelf tegen overlast van stof en geluid en ga regelmatig de deur uit. Maken de sanitaire ruimtes onderdeel uit van de verbouwing? Zorg er dan voor dat er tijdelijke voorzieningen zijn. Blijf tijdens de renovatie altijd in gesprek met belanghebbenden, zoals de aannemer en buren. Wil je er verzekerd van zijn dat jouw waardevolle bezittingen hun kwaliteit behouden? Sla ze dan tijdelijk op in een opslagruimte.


Een verbouwing kan stressvol zijn. Met de nadruk op kan. Wanneer je de geplande werkzaamheden van tevoren goed uitdenkt, hoeft dat namelijk helemaal niet zo te zijn. Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is. In deze blog geven we je tips hoe je jouw verbouwing met zo min mogelijk stress doorkomt. Een klein tipje van de sluier: je hoeft je woning er niet eens voor te verlaten.


Bereid je mentaal voor op het blijven wonen tijdens de verbouwing

Het is belangrijk om met een duidelijk doel de verbouwing in te gaan. Breng voorafgaande aan de bouwactiviteiten in kaart wat jouw wensen zijn. Wil je meer ruimte creëren in je woning en ga je misschien wel uitbouwen? Of gaat het slechts om het vernieuwen van de keuken? Het maken van een realistisch moodboard kan hierbij helpen. Het helpt je jouw ideeën te visualiseren en dit zorgt voor een vermindering van stress. Ook kun je hierbij de tijdsplanning in acht nemen en nadenken over de momenten waarop de bouwactiviteiten voor de minste overlast zorgen.


Thuis blijven wonen tijdens verbouwing: neem de levenskwaliteit in acht

Je kunt er niet omheen dat je leefomgeving tijdelijk zal worden verstoord tijdens een verbouwing. Om zowel je fysieke als mentale welzijn op orde te houden, is het behouden van een goede levenskwaliteit essentieel. We noemden eerder al dat het maken van een (tijds)planning van groot belang is. Je zult je misschien afvragen waar je moet wonen tijdens de verbouwing. Wanneer je onderstaande tips in acht neemt, is tijdelijk ergens anders wonen tijdens de verbouwing niet hoogst noodzakelijk.


Voer de verbouwing in fases uit

Je kunt ervoor kiezen om de verbouwing in fases uit te voeren. Hierdoor heb je altijd een afgeschermde zone waar jij in rust kunt verblijven. Is de ene ruimte klaar, dan is de andere ruimte aan de beurt. Op die manier is er altijd wel een plek in huis die bewoonbaar is. Het is aan te raden om deze tijdelijke leefruimte zo comfortabel en gezellig mogelijk in te richten.


Beperk de overlast van rondzwevend stof

Waar ge- of verbouwd wordt, is stof. Dek je jouw spullen niet af, dan zullen ze binnen de kortste keren voorzien zijn van een dikke stoflaag. Wat hierbij kan helpen, is het plaatsen van plastic scheidingswanden die de stof tegenhouden. Ook luchtfilters kunnen zorgen voor schonere lucht. Zorg er tot slot voor dat de bouwzone regelmatig schoongemaakt wordt.


Geluidsbeheersing tijdens de verbouwing

Je kunt er niet omheen: het slopen en weer opbouwen van je woning zorgt nou eenmaal voor geluidsoverlast. Je kunt deze overlast wel tot een minimum beperken. Hoe? Door gebruik te maken van oordopjes of een koptelefoon, maar ook door geluidsisolerende materialen te plaatsen.


Neem regelmatig pauze en onttrek je van de bouwwerkzaamheden

Ook al heb je je tijdelijke leefruimte nog zo comfortabel ingericht; het is heel belangrijk om zo nu en dan je woning even te ontvluchten. Je zult merken dat de buitenlucht je veel goeds zal brengen.


Verzeker je van de basisbehoeften gedurende het wonen tijdens de verbouwing

Maakt de keuken en/of de badkamer deel uit van de verbouwing? Dan is het van groot belang dat je zorgt voor tijdelijke sanitaire voorzieningen. Koken kun je bijvoorbeeld tijdelijk doen op een kookstel. Bij mooi weer kun je natuurlijk gebruikmaken van een eventuele buitenkeuken of barbecue. Ligt de douche er tijdelijk uit? Was je dan gewoon met behulp van een emmer met warm water. Douchen kan natuurlijk ook elders, bij de sportschool bijvoorbeeld.


Voer tijdens renovatie gesprekken met belanghebbenden

Om de verbouwing overzichtelijk te houden, is het belangrijk om altijd in gesprek te blijven met belanghebbenden zoals de aannemer. Hoe verloopt de verbouwing? Zijn er bijzonderheden? Is de opgestelde tijdsplanning nog steeds realistisch? Ook is het verstandig om de buurt in te lichten van de werkzaamheden, zodat zij op de hoogte zijn van de mogelijke overlast.


Tot slot: breng waardevolle bezittingen elders onder

Verbouwen in een woning die volstaat met spullen is niet heel handig. Bovendien bestaat er altijd een risico dat jouw spullen schade oplopen tijdens een renovatie. Overweeg daarom eens om jouw bezittingen tijdelijk ergens anders onder te brengen. Het huren van een opslagruimte kan dan ook een goede oplossing zijn.

Verbouwing gepland? Deze kan ook nuttig zijn:
->"Meubels in opslagcontainer tijdens verbouwing"

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules