Stap voor stap door uw scheiding: checklist met essentiële vragen

Leestijd: ? 4 minuten

In 't kort 

Een scheiding checklist kan jou en je partner helpen om de echtscheidingsprocedure voorspoedig door te komen. Je hebt besloten om uit elkaar te gaan, bijvoorbeeld doordat de liefde tussen jullie niet meer is wat het ooit geweest is. Probeer desondanks met elkaar te blijven praten om er samen uit te komen. Lukt dat niet, dan is het verstandig om professionele hulp in de vorm van advies in te schakelen. Ga na wat de scheiding betekent voor eventuele kinderen, bezittingen en het financiële plaatje. Houd gedurende het proces van scheiden altijd in je achterhoofd dat er betere tijden aan zullen komen.

Er komt heel wat op je af bij een scheiding. Om deze emotionele periode zo goed mogelijk door te komen, is het aan te raden een scheiding checklist op te (laten) stellen. In deze blog nemen we je mee langs een heel aantal vragen die je jezelf moet stellen wanneer je in een scheiding zit. Door het proces gestructureerd aan te gaan, zal je heel wat minder stress ervaren.


Persoonlijke overwegingen: waarom scheiden en wat nu?

Een scheiding is een emotioneel proces. Het is erg zwaar om samen de beslissing te nemen dat een scheiding de beste keuze is. Leven jullie bijvoorbeeld veel langs elkaar heen? Is de liefde niet meer hetzelfde als toen jullie besloten in het huwelijksbootje te stappen? Het kunnen allemaal redenen zijn om te besluiten dat een scheiding onvermijdelijk is.

Het kan goed zijn dat je je druk maakt om het leven na de scheiding. Dat gevoel is logisch en verklaarbaar, aangezien je het niet gewend bent om er alleen voor te staan. Vraag je je af of je het allemaal wel redt, zowel praktisch als financieel gezien? Weet dan dat er altijd licht is aan het einde van de tunnel.


Communiceren is key bij een scheiding

Zijn jullie nog in staat om op een volwassen manier met elkaar te praten? Dan is het zeker aan te raden om het gesprek met elkaar aan te gaan. Ook al ligt het gevoelig en is de sfeer ietwat gespannen te noemen, communicatie is bij een scheiding ontzettend belangrijk. Een aantal tips om een rij:

  • Laat elkaar uitpraten.
  • Geef elkaar de ruimte om gevoelens te uiten.
  • Maak beslissingen met je verstand en niet met je gevoel.

Kom je er echt niet uit samen? Dan is het wellicht beter om professionele bemiddeling in te schakelen.


Hoe ziet het echtscheidingsproces in België eruit?

Wanneer je besluit te gaan scheiden, dan wordt er een proces in werking gezet. Er bestaan twee vormen van echtscheiding, afhankelijk van of je er wel of niet uit komt samen. In België wordt er onderscheid gemaakt tussen:

  • Echtscheiding door onderlinge toestemming: 
    • Jij en je partner bereiken een akkoord over de scheiding
  • Echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting van het huwelijk:
    • Jij en je partner vinden geen akkoord over de scheiding

Gemiddeld genomen gaat er zo’n 3 tot 4 maanden overheen voordat de inschrijving tot echtscheiding effectief is, gemeten vanaf het moment dat je jouw dossier indient. In de tussentijd dien je over veel vragen na te denken. Welke financiële gevolgen heeft de scheiding? Hoe verdelen we de verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld in het geval van kinderen? Wat doen we met onze bezittingen? Slaan we deze tijdelijk op vanwege ruimtegebrek of kunnen we die onderling verdelen? Wanneer je het lastig vindt om deze vragen samen met je ex-partner te beantwoorden, kan het goed zijn om juridisch advies aan te vragen.


Scheiding checklist: praktische en financiële overwegingen

Door bij een scheiding een checklist te gebruiken, maak je het voor beide partijen een stuk makkelijker. Als je al aan het begin van het proces weet waar je allemaal op moet letten, zal alles een stuk soepeler en efficiënter verlopen.


Scheiden en kinderen: wat dien je te regelen?

Een scheiding heeft niet alleen een grote impact op het leven van jou en je ex-partner. Zijn er kinderen in het spel? Dan maakt jullie echtscheiding ook op hen veel impact. Het is daarom te allen tijde verstandig om – in het geval van kinderen – een ouderschapsplan op te stellen. Hierin noteer je de belangrijkste afspraken, bijvoorbeeld over de rolverdeling.


Het verdelen van goederen bij een scheiding: hoe pak je dat aan?

Je hebt door de jaren heen niet alleen een relatie opgebouwd, je hebt hoogstwaarschijnlijk ook het nodige aan spullen verzameld. Logischerwijs gaan jullie deze spullen eerlijk verdelen. Het is hierbij verstandig om rekening te houden met de beschikbare ruimte in de nieuwe woning die jullie gaan betrekken. Je hebt immers niets aan een hoekbank van twee meter breed als de woonkamer in je nieuwe woning slechts 1,5 meter breed is. Andere vragen die je jezelf kunt stellen: Is het wel mijn smaak? Heb ik het wel nodig? Op basis hiervan maak je een verdeling.


Wat te doen met gezamenlijke rekeningen en verzekeringen na een scheiding?

Naast gedeelde bezittingen is er ook vaak sprake van een gezamenlijke rekening en/of verzekeringen. Ook hier dien je samen naar te kijken. Hebben jullie beide evenveel recht op het opgebouwde spaargeld? Kunnen de verzekeringen overgezet worden naar een van jullie of dienen ze opgezegd te worden? Allerlei overwegingen die je dient te maken om de checklist voor jouw scheiding te kunnen afvinken.


Hoe ga je om met de woning die jullie samen bezitten?

Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken wanneer jullie een koopwoning hebben. Je kunt ervoor kiezen om deze te verkopen, omdat het vermogen na de scheiding niet toereikend genoeg is om de woning aan te houden. Heeft een van jullie wel de mogelijkheid om de woning over te nemen? Dan is het zaak om uit te zoeken wat de financiële gevolgen hiervan zijn. 


Welke kosten komen er kijken bij een scheiding?

Het allerlaatste punt – of misschien moet dat wel het eerste punt zijn – op de scheiding checklist is: breng de kosten van een scheiding in kaart. Het moge duidelijk zijn dat bemiddeling niet gratis is. Hetzelfde geldt voor de administratieve rompslomp die een scheiding met zich meebrengt. Om die reden dien je jezelf af te vragen: Welke kosten zullen er gemaakt moeten worden? Wie kan/gaat daar voor opdraaien? Kijken we hierbij naar de inkomsten van de partners individueel of hanteren we de 50/50 regel? Kom je er niet uit samen, laat je dan adviseren door een ervaren adviseur.


Onthoud: een scheiding is zowel een einde als een nieuw begin

In de basis is een scheiding niet leuk. Je had het je immers anders voorgesteld toen je besloot met elkaar te trouwen. Toch is elk einde ook een nieuw begin. Je zult zien dat er bij het sluiten van deuren ook nieuwe deuren voor je opengaan. Zodra je dat omarmt, zul je zien dat er nog een heel leven voor je ligt.

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules