Starten met webshop: zo vermijd je het maken van fouten

Leestijd: ? 2 1/2 minuten

In 't kort 

Er zijn steeds meer ondernemers die starten met een webshop. Veel van de activiteiten vinden tegenwoordig immers online plaats. Vaak wordt het starten van een webshop onderschat. Zo wordt er in de voorbereidingsfase niet voldoende rekening gehouden met de kosten en de tijd die het gaat kosten. Het ontbreken van een ondernemersplan en een gedegen marktonderzoek zorgt er bovendien voor dat je als ondernemer al 1-0 achterstaat. Bereid je je wel goed voor, dan verdwijnen deze valkuilen als sneeuw voor de zon. Verder zijn onze tips: overweeg goed welke software je wilt gebruiken, blijf jouw webshop optimaliseren (bijvoorbeeld op het vlak van SEO), zorg voor een uitstekende klantenservice, richt jouw online marketing in én blijf de online prestaties analyseren. Alleen dan maak je van jouw webshop een succes!

Ga jij starten met een webshop, dan staat je een waar avontuur te wachten. Een onderneming starten is altijd spannend, omdat je immers op voorhand nooit zeker weet of jouw webshop wel écht het succes wordt dat je voor ogen had. In deze blog behandelen we enkele van de veelgemaakte fouten bij de start van een webshop. Ook geven we tips hoe je deze valkuilen zoveel mogelijk kunt vermijden.


Veelgemaakte fouten bij het starten van een webshop

Voordat we bespreken hoe je fouten kunt vermijden, lichten we eerst toe welke valkuilen er op de loer liggen wanneer jij start met een webshop. Om te beginnen: een gebrek aan voorbereiding. Wanneer jij als ondernemer vooraf niet goed in kaart brengt wat de mitsen en maren zijn van jouw startende onderneming, is de kans groot dat je voor verrassingen komt te staan. Fouten die veelvuldig gemaakt worden, zijn bijvoorbeeld:

 1. De afwezigheid van een ondernemersplan en doelgroepanalyse.
  Hierdoor heb je niet helder opgeschreven wat jouw doelstellingen zijn en welke doelgroep je voor ogen hebt.
 2. Geen marktonderzoek doen.
  Dit zorgt ervoor dat je minder inzicht hebt in trends en de concurrentie.
 3. Onderschatten hoeveel tijd het kost om een webwinkel te onderhouden.
  Het is een misvatting om te denken dat het starten van een webshop een eenmalige handeling is. Er moet constant gezocht worden naar optimalisaties, je klantenservice moet door blijven lopen en productaanpassingen vinden aan de lopende band plaats.
 4. Het onderschatten van de kosten.
  Dingen kosten vaak meer geld dan je van tevoren denkt. Dit is ook zeker het geval bij het starten van een webshop.
 5. Niet voldoen aan wettelijke verplichtingen.                                     Regels; ze zijn overal. Zo ook bij het starten van een onderneming, zoals een webshop. Er wordt regelmatig niet goed genoeg uitgezocht aan welke wettelijke verplichtingen moet worden voldaan.
 1. Niet helder genoeg voor ogen hebben welke content marketing strategie er nagestreefd moet worden.                                                   In het digitale tijdperk waarin wij ons bevinden, ben je nergens zonder marketing. Toch zie je nog vaak dat er geen of geen duidelijke content marketing strategie is, waardoor er niet het maximale uit de onderneming gehaald wordt.


Fouten vermijden? Onze tips voor het starten van een webshop

Goed, nu weet je welke fouten vaak gemaakt worden bij het starten van een online shop. Je er bewust van zijn is één ding, weten hoe je deze fouten voorkomt is een tweede. Om jou te helpen om van jouw webshop een succes te maken, geven wij jou tips voor het starten van een webshop. Alles waar je op moet letten bij het starten van jouw onderneming op een rij.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Het moge duidelijk zijn dat er vele valkuilen op de loer liggen bij het starten van een webshop. Veel van deze fouten worden gemaakt door het gebrek aan voorbereiding. Wanneer je de start van jouw webshop wél goed voorbereidt, dan zal je zien dat je van jouw webwinkel zeker een succes maakt. Dat betekent: 

 • Schrijf een ondernemersplan
 • Breng de doelgroep in kaart
 • Doe marktonderzoek
 • Maak een inschatting van de tijd en kosten die ermee gepaard gaan
 • Onderzoek welke wettelijke verplichtingen er zijn
 • Stel een heldere content marketing strategie op


2. Maak tijdens het bouwen van de webshop weloverwogen keuzes

Het is van groot belang om goed te overwegen welke software je wilt gaan gebruiken voor jouw webshop. Elk e-commerceplatform heeft namelijk zijn eigen functionaliteiten en dat bepaalt of het wel of niet geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Denk jij in de komende jaren flink te gaan groeien met jouw online onderneming? Zorg er dan voor dat de systemen die je gebruikt die online groei ondersteunen. Bovendien dient jouw webshop goed beveiligd te zijn en te draaien op een betrouwbare hosting. Doe je dat niet, dan kunnen criminelen eenvoudig misbruik maken van jouw webshop.

Ga je aan de slag met de inrichting van jouw webshop, zorg er dan voor dat je de gebruiker altijd als uitgangspunt neemt. Zorg voor een logische, intuïtieve navigatie. Ook snelle laadtijden dragen bij aan een positieve gebruikerservaring. Kant-en-klare productteksten gebruiken? Kan, maar is zeker niet aan te raden. Wees altijd origineel in de content die je plaatst. Dat is dé manier om je te onderscheiden van de concurrent en bovendien levert dit je een sterkere positie in de zoekmachines op.


3. Blijf jouw webshop onderhouden en optimaliseren

Proficiat, jouw webshop staat online. Dit is het begin van jouw online avontuur. En eigenlijk begint het ook nu pas. Jouw webwinkel moet immers vindbaar zijn – en blijven – in de zoekmachines. De juiste SEO-strategie mag daarbij niet ontbreken. Verwerk de juiste zoekwoorden in de content van jouw website, schrijf passende meta teksten en zorg daarmee voor een goede online zichtbaarheid.


4. Vergeet de klantenservice niet bij het starten van een webshop

De eerste klanten stromen binnen. Dat is natuurlijk geweldig, maar het is de kunst om deze klanten bij je te houden. Hoe? Door ze tevreden te houden. Een uitstekende klantenservice is dan ook van groot belang. Jouw klanten willen te allen tijde gehoord worden. Is er iets misgegaan met de bestelling? Sta de klant in kwestie dan netjes te woord en zoek samen naar een oplossing. Zorg er altijd voor dat je de logistieke processen, zoals de verzending en het retourneren, op orde hebt. Ook een efficiënte wijze van voorraadopslag, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een opslagruimte, draagt bij aan een soepel verloop van deze processen.


5. Investeer in online marketing

Een goede klantenservice, gestroomlijnde logistieke processen; het draagt allemaal bij aan klantenbinding. Toch mag marketing ook niet ontbreken. Door te communiceren met jouw klanten via social media of een maandelijkse nieuwsbrief bouw je een relatie met ze op. En dat is onmisbaar wanneer je van jouw startende onderneming een succes wilt maken.


6. Starten van een webshop betekent analyseren en optimaliseren

Het is natuurlijk fantastisch als jouw webshop succesvol is. Onthoud echter wel dat dit zomaar kan veranderen. In veel branches is de concurrentie groot en iedereen speelt hetzelfde spelletje. Blijf jouw webshopprestaties daarom altijd monitoren en pas strategieën aan op basis van de inzichten die je opdoet. Dit is cruciaal om jouw webshop continu te blijven verbeteren.

FAQ

Starten met een webshop, vermijdt deze fouten: meest gestelde vragen

Is een eigen webshop winstgevend?

De winstgevendheid van een webshop hangt af van verschillende factoren zoals de niche, het doelgroep, de operationele efficiëntie en de marketingstrategie. Met de juiste aanpak, een goed begrip van je markt en voortdurende optimalisatie kan een webshop zeker winstgevend zijn. Let wel op dat er veel webshops zijn die niet winstgevend zijn. Daarom is het belangrijk om de veelgemaakte fouten te vermijden die in deze blog zijn beschreven.

Kan je zomaar een webshop beginnen?

Tehnisch gezien kun je vrij eenvoudig een eigen webshop starten, maar succes vereist een goed plan, onderzoek en inzet. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wettelijke vereisten, belastingen, en andere zakelijke verplichtingen voordat je begint.

Wat kan je het beste verkopen in een webshop?

Producten die goed verkopen in webshops lossen een specifiek probleem op voor een goed gedefinieerde doelgroep. Trendartikelen, nicheproducten, gepersonaliseerde goederen en producten met hoge marges zijn vaak succesvol. Het uitvoeren van marktonderzoek is cruciaal om te bepalen wat het beste past bij jouw webshop.

Op basis van oa. Google Trends 

 • Schoenen inc. sneakers
 • Matcha thee
 • Speelgoed
 • Pennen en potloden
 • Kniptangen
 • Bureaustoelen
 • Beamers
 • Tablets en e-readers
 • Waterflessen
 • Beha's
 • Digitale kunst


Welke betaalmethodes zijn essentieel voor een succesvolle webshop?

Het aanbieden van meerdere betaalmethodes kan de gebruiksvriendelijkheid verhogen en de conversie verbeteren. Essentiële betaalmethodes zijn onder andere creditcardbetalingen, PayPal, iDEAL (voor Nederland), Bancontact (voor België), en mogelijk opties als Apple Pay en Google Pay. Zorg ook voor beveiligde betaalprocessen om klantvertrouwen te waarborgen.

Hoe beïnvloedt de keuze van een webhostingprovider de prestaties van je webshop?

Een goede webhostingprovider zorgt voor snellere laadtijden, betere beveiliging en hogere uptime-ratio's, wat essentieel is voor de gebruikerservaring en SEO. Kies voor een provider met sterke prestaties, schaalbaarheidsopties en uitstekende klantenservice om toekomstige groei te ondersteunen.

Hoe implementeer je effectief retourbeleid in je webshop?

Een helder en eerlijk retourbeleid kan klantvertrouwen opbouwen en retouren stroomlijnen. Communiceer je beleid duidelijk op je website, maak het proces eenvoudig voor klanten, en zorg voor snelle verwerking van retouren. Overweeg gratis retouren aan te bieden als dat haalbaar is voor je bedrijf, om klanttevredenheid te verhogen.

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een verzendpartner voor je webshop?

Bij het kiezen van een verzendpartner moet je letten op hun betrouwbaarheid, verzendkosten, leveringssnelheid, geografische dekking, en de beschikbaarheid van tracking- en verzekeringsdiensten. Een partner die past bij je specifieke behoeften en die van je klanten kan de klanttevredenheid aanzienlijk verbeteren en de operationele efficiëntie verhogen.

Lees ook dit artikel, dezelfde reeks verschenen:
->"Webshop starten, de weg naar succes"

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules