Tijdelijke woning tijdens je verbouwing: alles wat je moet weten

Leestijd: ? 5 minuten

In 't kort 

Wanneer je op zoek bent naar een tijdelijke woning voor tijdens de verbouwing van jouw woning, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Ruimtegebrek, budget en privacy zijn belangrijke factoren om te kunnen bepalen welke vorm van tijdelijke huisvesting het beste is voor jouw persoonlijke situatie. Zo kun je tijdelijk een (vakantie)woning huren, bij vrienden of familie intrekken, een woonunit laten plaatsen of een caravan kopen. Controleer wel altijd de juridische aspecten. Zijn er kinderen in het spel? Zorg dan voor duidelijke routines. Bij ruimtegebrek zijn opslagoplossingen het overwegen waard.

Een verbouwing vraagt om het nodige aanpassingsvermogen van jou als huiseigenaar. Om de rommel, drukte, het lawaai en de stress te ontvluchten kan het goed zijn om op zoek te gaan naar een tijdelijke woning tijdens je verbouwing. In deze blog nemen we je mee langs de uitdagingen die deze tijdelijke huisvesting met zich meebrengt. Ook geven we handvatten voor hoe je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan.


De uitdagingen van tijdelijk wonen tijdens een verbouwing

Wanneer je midden in een verbouwing zit, dan is het in sommige gevallen noodzakelijk om tijdelijk elders te gaan wonen. Deze tijdelijke huisvesting tijdens een verbouwing dien je goed voor te bereiden. Tijdelijk op een andere plek wonen brengt namelijk de nodige uitdagingen met zich mee, zoals ruimtegebrek; waar laat je al je spullen? Ook is het – vooral voor gezinnen met kinderen – lastig om routines te behouden in deze nieuwe, tijdelijke situatie. Om nog maar niet te spreken over de stress die een verbouwing en een tijdelijk onderkomen met zich mee kunnen brengen.

Welke mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting zijn er?

Zit je in een verbouwing en voel je de noodzaak om voor een korte of langere periode ergens anders te gaan wonen, weet dan dat er vele tijdelijke huisvestingsmogelijkheden zijn. Elke vorm van tijdelijke huisvesting heeft zijn eigen voor- en nadelen, zoals we hieronder uiteengezet hebben. Bereid jouw kortstondige verhuizing dan ook goed voor, zodat je weet met welke uitdagingen je te maken krijgt. Alleen dan kun je goed inspelen op de veranderingen die komen gaan.


Tijdelijke (vakantie)woning huren

Een van de opties die je hebt voor tijdelijke huisvesting, is het huren van een tijdelijke woning. Dat kan een gewone woning zijn die leegstaat, maar ook vakantiewoningen kun je in sommige gevallen huren. Het voordeel van deze vorm van tijdelijke huisvesting, is dat je de oude woonsituatie zoveel mogelijk kunt nabootsen. Je hebt een eigen plek met meerdere kamers die je kunt inrichten op de manier waarop jij dat wilt. Bovendien heb je privacy, omdat je de woning niet deelt met anderen.

Een nadeel van deze vorm van tijdelijke huisvesting zijn de kosten. Terwijl jouw andere woning verbouwd wordt, blijven de kosten voor de hypotheek gewoon doorgaan. Ga je daarnaast een woning huren, dan betaal je ook hier maandelijks voor en heb je dus te maken met dubbele lasten. Je moet goed afwegen of je je dit wel kunt en wilt veroorloven.


Verblijven bij vrienden of familie

Heb je tijdens de verbouwing van jouw woning een tijdelijke woonplek nodig, dan is het ook een optie om bij familie of vrienden te verblijven. Een voordeel hiervan is dat het je weinig tot niets kost. Ook hoef je minder mee te nemen, omdat de woning al gemeubileerd is. Verder kun je de kosten voor eten en drinken met elkaar delen en kun je regelmatig samen eten; niet alleen voordelig, maar ook nog eens gezellig.

Wat wel echt een groot nadeel is van deze vorm van huisvesting met tijdelijk karakter is het feit dat je minder privacy hebt. Je deelt de woning immers met anderen en dat betekent dat je je aan elkaar moet aanpassen. Er bestaat altijd een risico dat er irritaties ontstaan naarmate de periode dat je tijdelijk blijft wonen langer voortduurt. Ook zal je in de meeste gevallen minder ruimte hebben dan wanneer je een eigen woning tot je beschikking hebt.


Wooncontainer in de tuin

Heb je al eens overwogen om een wooncontainer in de tuin te plaatsen tijdens de verbouwing? Op die manier hoef je niet te slepen met jouw spullen; je bent immers dichtbij. Ook kun je de vorderingen van de verbouwing eenvoudig in de gaten houden én ben je in de buurt wanneer er iemand thuis moet zijn, bijvoorbeeld wanneer de schilder langskomt. De kosten voor het huren van een wooncontainer liggen bovendien ook een stuk lager dan wanneer je een complete woning moet huren.

Het voornaamste nadeel van deze tijdelijke optie is het gebrek aan ruimte. We hoeven jou niet uit te leggen dat je in een wooncontainer vele malen minder ruimte hebt dan in een woning, of deze nou van jezelf is of van een ander. Vooral wanneer je er met het complete gezin in verblijft, kan dit een grote uitdaging zijn. Weeg daarom altijd af of de voordelen van deze optie opwegen tegen de nadelen. Dit is ook sterk afhankelijk van de duur van de verbouwing.


Een (gebruikte) caravan kopen

De laatste optie die we bespreken, is het aanschaffen van een (gebruikte) caravan. Een van de voordelen van deze vorm van tijdelijke huisvesting is het feit dat alles er bij de aanschaf al inzit. Een keuken, sanitaire voorzieningen, een bed, een zitgedeelte. Is de verbouwing afgerond? Dan kun je de caravan gebruiken wanneer je op vakantie gaat. Het is dus zeker geen verspilling van je geld.

Er zitten echter ook nadelen aan het kopen van een caravan voor tijdelijke huisvesting. Allereerst: de ruimte. Ben je alleen of met twee personen, dan gaat het nog wel. Ben je echter met een (groot) gezin, dan wordt het een uitdaging. Er is al sprake van beperkte leefruimte, maar wat dacht je daarnaast van de mogelijkheden voor de opslag van spullen? Die zijn beperkt en dus zal je bij deze optie naar andere opslagmogelijkheden moeten zoeken.


Zorg te allen tijde voor het behouden van een routine met kinderen

Het hebben van kinderen brengt nog meer uitdagingen met zich mee dan wanneer je alleen bent of samen met een partner. Om de kinderen zo min mogelijk te belasten met de veranderingen die de tijdelijke woonsituatie met zich meebrengt, is het erg belangrijk om de routine die er altijd was te blijven behouden.


Maak schema’s

Welke taken en gebeurtenissen vinden er dagelijks plaats? Maak hier een schematisch overzicht van, zodat je precies weet wat er die dag te gebeuren staat. Hang dit schema op, zodat de kinderen het ook kunnen zien. Zo weten zij precies waar ze aan toe zijn.


Hanteer vaste tijden

Consistentie is key. En dat geldt ook zeker voor een situatie waar tijdelijke huisvesting aan de orde is. Probeer vast te houden aan vaste tijden voor dagelijks terugkerende activiteiten, zoals opstaan, ontbijten, dineren en naar bed gaan. Dit zorgt voor een stukje veiligheid en geborgenheid bij de kinderen – en het geeft jou als ouder ook de rust die je nodig hebt.


Betrek de kinderen

Door de kinderen te betrekken bij het maken van de schema’s, geef je ze het gevoel dat ze echt iets in te brengen hebben. Hierdoor zullen ze intrinsiek gemotiveerd zijn, wat de kans vergroot dat ze daadwerkelijk meegaan in de routine.


Juridische bedenkingen bij tijdelijke woonunits

Juridische aspecten: niet leuk, wel aanwezig. Ga je een tijdelijke woonunit plaatsen, ga dan altijd na wat de lokale regels zijn. De regelgeving rondom meldingsplicht en vergunningsvereisten varieert namelijk per gemeente. Sinds 2021 heb je bij het plaatsen van mobiele zorgunits onder bepaalde voorwaarden meldingsplicht, wat betekent dat het niet altijd een vergunning vereist. Controleer toch altijd de specifieke voorwaarden die jouw eigen gemeente stelt om ervoor te zorgen dat je de wet volledig naleeft.


De voor- en nadelen van opslagoplossingen

Hoe je het ook wendt of keert; bij een verbouwing en daarmee verhuizing naar een tijdelijke plek loop je vaak tegen ruimtegebrek aan. Een praktische oplossing voor dit probleem is het overwegen van opslagoplossingen. Bezittingen die je (tijdelijk) niet nodig hebt, kun je prima elders opslaan.

Huur bijvoorbeeld een self storage opslagruimte. In de gewenste grootte te huren voor de duur die jij wenst. 24/7 toegankelijk en veilig. Liever een opslagoplossing bij jou aan huis? Kies dan voor self storage geleverd. Dit biedt jou de mogelijkheid om eenvoudig tussentijds bij je spullen te kunnen. Voor de grotere bezittingen, zoals meubels, biedt meubelbewaring de uitkomst. Je betaalt alleen voor het daadwerkelijk opgeslagen volume. Bovendien worden meubels bij jou thuis opgehaald en weer teruggebracht wanneer jij dat wenst.


FAQ

Tijdelijke woning tijdens je verbouwing: alles wat je moet weten: meest gestelde vragen

Hoe kun je de kosten voor tijdelijke huisvesting tijdens een verbouwing minimaliseren?

Om de kosten te minimaliseren, overweeg kortetermijnverhuurdeals of sublet-opties. Onderhandel met verhuurders over flexibele voorwaarden of zoek naar gemeubileerde woningen om meubelaankopen te vermijden. Overweeg ook minder conventionele opties zoals huizenoppas, waarbij je tijdelijk voor iemands huis zorgt in ruil voor gratis verblijf. Het delen van een woning of het gebruikmaken van kortingen voor langere verblijven in vakantiewoningen kan ook kosten besparen.

Wat zijn de aandachtspunten bij het verzekeren van tijdelijke huisvesting?

Belangrijk is om te controleren of je huidige inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering dekking bieden op een tijdelijke locatie. Zo niet, dan kun je overwegen een kortlopende verzekering af te sluiten die specifiek gericht is op tijdelijke huisvesting. Informeer ook bij de verhuurder naar de verzekeringspolis van de accommodatie en kijk of jouw persoonlijke bezittingen en potentiële aansprakelijkheid gedekt zijn.

Hoe ga je om met post en officiële documenten tijdens een tijdelijk verblijf?

Maak gebruik van een doorstuurservice van de nationale postdienst om je post tijdelijk door te sturen naar je nieuwe adres. Overweeg voor belangrijke documenten een postbus te huren of een vertrouwd familielid of vriend als tijdelijk postadres op te geven. Informeer ook relevante instanties en dienstverleners over je tijdelijke adreswijziging.

Kun je onderhandelen over kortetermijnhuurcontracten voor tijdelijke woningen?

Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over kortetermijnhuurcontracten, vooral in de particuliere sector. Wees transparant over je situatie en de verwachte huurperiode. Sommige verhuurders zijn bereid tot flexibiliteit in ruil voor zekerheid van bezetting. Onderhandelen over gemeubileerde opties kan ook helpen om extra uitgaven te vermijden.

Wat zijn de voor- en nadelen van het tijdelijk opslaan van huisdieren tijdens een verbouwing?

Het tijdelijk onderbrengen van huisdieren kan stress voor het dier verminderen en zorgen voor een veilige omgeving vrij van bouwgevaren. Echter, de nadelen zijn de potentiële kosten van pension of oppas en de emotionele impact van het gescheiden zijn van je huisdier. Een zorgvuldige afweging van de huisvestingsopties en regelmatige bezoeken kunnen helpen de impact te minimaliseren. Overweeg ook huisdiervriendelijke tijdelijke woonopties als een alternatief.Heb je na het lezen van deze blog een vraag? Stel ze hier beneden.

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules