Zelfs een klein waterlek duizenden euros aan schade veroorzaken. Zeven tips wat te doen bij waterschade door waterlek.

Leestijd ca. 1 minuut

Waterschade na een waterlek is een van de meest voorkomende schadeclaims die verzekeraars ontvangen van huiseigenaars. Een waterlek is misschien minder verwoestend dan brand, toch kan   zelfs een klein waterlek duizenden euros aan schade veroorzaken. Denk maar aan schimmel, watervlekken, verwoest parket en tapijten en doordrenkte gipsplaten muren en plafonds.

In deze post geef ik de zes belangrijkste stappen die je moet nemen na een waterlek. Zo beperk je de schade aan de woning en herleid je de kans op persoonlijke letsels tot een minimum.


  1. Draai de hoofdwaterkraan dicht
  2. Schakel alle nutsvoorziening op
  3. Ruim het water snel op
  4. Verplaats, droog en reinig kleding en tapijten
  5. Droog natte meubelen af
  6. Dien zo snel mogelijk een schadeclaim in
  7. Documenteer alle schade


1. Draai de hoofdwaterkraan dicht

Draai de hoofdwaterkraan dicht zodra je merkt dat er een lek is. Zorg ervoor dat alle huisgenoten weten waar de hoofdwaterkraan zich bevindt en hoe ze deze moeten dichtdraaien.


2. Schakel alle nutsvoorzieningen uit

Bij een ernstig lek is het belangrijk om de elektriciteit af te zetten aan de hoofdzekering.

Als er zich apparaten op aardgas in de onmiddellijke omgeving van het waterlek bevinden, draai dan de toevoerkraan van de aardgas dicht. Gebruik zeker geen elektrische apparaten in de nabijheid van het water om geen risico op elektrocutie te lopen.



3. Ruim het water snel op

Emmers, aftrekkers, dweilen en handdoeken. Gebruik alles wat je kunt gebruiken om het water zo snel mogelijk te verwijderen. Waterschade na een waterlek treed heel snel op.


4. Verplaats, droog en reinig kleding en textiel

Nat en vochtig textiel wordt snel muf en zorgt voor schimmel. Was alle nat textiel en reinig de tapijten. Naast schimmel zorgt nat textiel en tapijten voor kringen op het parket en linoleum.


5. Droog en verplaats natte meubelen

Om verdere schade aan meubels te voorkomen is het belangrijk dat deze snel uit het water worden gehaald en gedroogd. Heb je niet meteen plaats in huis om kasten tijdelijk onder te brengen, zet ze dan hoger op blokken of stenen.


6. Dien zo snel mogelijk je schadeclaim in

Stel dit niet uit. Administratief neemt de verwerking van je schadeclaim door de verzekeringsmaatschappij een tijd in beslag. Hoe sneller je de schade aangeeft, hoe sneller de schade vergoed kan worden.


7. Documenteer alle schade

Trek foto’s en film alle beschadigde ruimtes, meubels en spullen. Gooi zeker geen dure spullen of meubels weg voordat de expertise door of in opdracht van de verzekeringsmaatschappij heeft plaatsgevonden.


BESLUIT:
Waterschade na een waterlek is een van de meest voorkomende schadeclaims die verzekeraars ontvangen. zelfs een klein waterlek duizenden euros aan schade veroorzaken. Deze zes belangrijkste stappen moet je nemen na een waterlek.

TIJDELIJK MEER RUIMTE NODIG?

Heb je tijdelijk meer ruimte nodig na een waterlek? Ontdek hier de verschillende opslagmogelijkheden.