Huis verbouwen 9-stappenplan: moeiteloos van idee tot realiteit

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

Ga je je huis verbouwen, dan is een stappenplan onmisbaar. Om de renovatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is het aan te raden om onze 8 stappen te volgen. Bepaal allereerst welke wensen je hebt en of dat binnen het budget past. Sta ook stil bij de duurzaamheid van je renovatie. Vraag vervolgens offertes op om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en regel – indien van toepassing – op tijd de vergunningen. Bereid je logistiek goed voor en de verbouwing kan van start gaan! Blijkt tijdens de oplevering van de woning dat alles naar wens is uitgevoerd? Dan kan het wonen van start gaan!

Bij het verbouwen of renoveren van een woning komt veel kijken. Hoe zorg je er nou voor dat je zonder al teveel moeite van idee tot eindresultaat komt? In deze blog delen we een uitgebreid stappenplan dat je hierbij zal helpen. Veel leesplezier!


Verbouwen stap 1: bepaal je wensen en het budget

Wanneer je van plan bent om je woning (deels) te verbouwen, is het verstandig om je wensen op papier te zetten. Dit zal je helpen bij het maken van een planning en ook brengt het in kaart of je budget wel toereikend is. Je kunt bijvoorbeeld eens beginnen met het maken van een moodboard. Een mooie manier om je ideeën te visualiseren. Welke stijl moet het worden? Welke materialen passen daarbij? Is dat kostelijk of juist niet? Maak een inschatting van wat het gaat kosten en neem hierin ook mogelijke tegenvallers mee.


Verbouwen stap 2: duurzaam verbouwen

Verbouwen of renoveren dat is denken voor de langere termijn.
Duurzaamheid is daarbij een heel belangrijke factor. Energiebesparende maatregelen kan je ook de nodige Euro’s besparen in de maandelijkse kosten.

Gebruik van de juiste technieken is belangrijk. Maar in eerste fase gaat het om het tegengaan van het verlies van de opgewekte warmte. Bekijk dus het isolatiepeil van de woning. Verwarming dient om de energie (warmte) die uit de woning ontsnapt terug bij te vullen. Als je het energieverlies kunt beperken heeft dat ook zijn weerslag op de dimensionering van de verwarmingsinstallatie.

Uitgebreidere informatie over je huis energiezuiniger maken lees je in deze blogpost.


Renovatie stap 3: vraag offertes op

Zodra je je zoektocht naar materialen, meubels en andere spullen start, zal je merken dat er ontzettend veel aanbieders zijn. Elke verkoper heeft wel iets dat aantrekkelijk is. Bij het ene verkooppunt heb je je bestelling snel in huis, de andere verkoper biedt korting en bij weer een ander betaal je wellicht iets meer, maar bieden ze wel uitstekende service. Het is aan te raden om bij verschillende partijen offertes op te vragen en voor jezelf duidelijk te krijgen welke factoren het meest belangrijk zijn. Aan de hand van de offertes kan je de prioriteiten vastleggen en bv. ook beslissen of je alles uitbesteedt of een deel zelf uitvoert.


Verbouwing stap 4: regel op tijd de benodigde vergunningen

In sommige gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat aanbouwen of de volumes van de ruimtes vergroten of anders indelen. Dit is een proces waar soms een behoorlijk lange tijd overheen kan gaan. Om te voorkomen dat de verbouwing onnodig vertraging oploopt, is het daarom zaak om dit op tijd te regelen. Heb je er ook aan gedacht om een aannemer in de hand te nemen? Hij/zij adviseert jou over van alles en nog wat en is ook goed op de hoogte van de bouwtechnische gevolgen van jouw plannen.


Renoveren stap 5: zorg voor een goede logistieke voorbereiding

De vijfde stap in je stappenplan is de goede logistieke voorbereiding. Deze stap is essentieel voor een goed verloop van de verbouwing. Zo is het belangrijk om jouw eigendommen een logische plek te geven in huis. Het moge duidelijk zijn dat het zeer onhandig is als er grote meubels aanwezig zijn in de ruimte waar de verbouwing plaatsvindt. Zorg er daarom voor dat je een ruimte inricht waar de spullen kunnen staan. Heb je die ruimte niet? Overweeg dan om je bezittingen tijdelijk elders onder te brengen, bijvoorbeeld in een opslagruimte.
Tip: Laat de opslagruimte naar jou komen met Self Storage Geleverd

Verbouwing gepland? Deze kan ook nuttig zijn:
->"Meubels in opslagcontainer tijdens verbouwing"


Verbouwen stap 6: start met de verbouwing

En dan, na een weken- of zelfs maandenlange voorbereiding, is het eindelijk tijd om te starten met de verbouwing. De wensen die jij in kaart gebracht hebt, worden nu tot uitvoering gebracht. Maak je je zorgen of je wel in je woning kunt blijven tijdens de verbouwing? Wij geven tips voor stressvrij wonen tijdens een verbouwing.


verbouwing stap 7: het is tijd voor de oplevering van de woning

Wanneer de verbouwwerkzaamheden zijn afgerond, is het tijd voor de oplevering van de woning. Dit moment is een erg belangrijk moment. Waarom? Omdat je nu goed dient te controleren of alle werkzaamheden wel naar wens zijn uitgevoerd. Werkt alles naar behoren? Is er geen schade ontstaan? Is alles mooi opgeruimd? Zijn er zichtbare gebreken, dan kun je er via je aannemer voor zorgen dat deze verholpen worden.


Renoveren stap 8: het wonen gaat van start!

Dit is het moment waar je naartoe geleefd hebt: bij de laatste stap van je verbouwing stappenplan is de renovatie afgerond! Je kunt nu gaan genieten van al het moois dat je hebt aangeschaft. Heb je nieuwe meubels gekocht en heb je tijdens of na de verbouwing besloten dat je oude meubels geen plek meer zullen krijgen in je verbouwde woning? Besluit je wel om ze te willen bewaren, bijvoorbeeld omdat het emotionele waarde heeft? Dan is meubelbewaring wellicht een goede optie voor jou. Bij deze vorm van opslag worden jouw meubels veilig en droog opgeslagen. En het beste van alles: het wordt bij jou thuis opgehaald en weer afgeleverd wanneer jij dat wenst!

Verbouwing gepland? Deze kan ook nuttig zijn:
->"Meubels in opslagcontainer tijdens verbouwing"


Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules