Tips voor een langere levensduur van je grasmachine

We staan er soms niet bij stil maar een grasmaaier behoort tot de doe het zelfmachines die misschien wel het meest afzien. En precies omdat ze heel wat te verduren krijgen is het belangrijk dat we deze machines goed onderhouden. 

Het is zeker niet verkeerd om het jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren door een ervaren technieker. Integendeel zelfs. Toch kunnen we een deel van het onderhoud zelf uitvoeren.

Deze 8 tips helpen zeker om de levensduur van je grasmaaier aanzienlijk te verlengen.

1. Veiligheid bij het uitvoeren van onderhoud aan je grasmaaier

Bescherm jezelf wanneer je aan een grasmaaier werkt.
Draag handschoenen om jezelf te beschermen tegen de scherpe randen van het mes.

Zorg ervoor dat de grasmaaier niet in werking treedt terwijl je eraan werkt.

Bij een elektrische grasmaaier trek je de stekker uit het stopcontact.

Bij een grasmaaier met een verbrandingsmotor haal je de bougiekabel van de bougie af. 

2. RTFM (Read The F***king Manual)

Lees de handleiding. Constructeurs van gazonmaaimachines hebben er alle belang bij om jou als tevreden klant te houden. Zo hopen ze dat je na 10 à 15 jaar, als de grasmaaier aan vervanging toe is, dat je opnieuw voor hun merk kiest.

Daarom zetten de meeste merken onderhoudstips etc. in hun handleiding. Lees die handleiding om te weten hoe zij willen dat je met je grasmachine omgaat.

3. Hou de onderkant van de grasmaaier proper

Tips om zelf je grasmaaier te onderhouden: verwijder aangekoekte grasresten

Bekijk de onderkant van de gazonmaaier na de maaibeurt. Je zult zien dat er resten aaneengekoekt (gemalen) gras aan blijft hangen. Dit moet eraf en gaat het snelst als je dit doet meteen na de maaibeurt. Gebruik een schraper om het meeste eraf te schrapen. Met een harde borstel haal je de rest eraf. 

Het is aan te raden dat je dit na elke maaibeurt doet.

4. Droog de machine af

Deze tip is zowel van toepassing op grasmaaiers met een elektrische als met een verbrandingsmotor. Zorg ervoor dat de machine droog is wanneer je deze wegzet. Dit geldt zeker ook voor de onderkant van je grasmachine. Zo vermijdt je roest en dit is dan weer goed voor een langere levensduur.

5. Controleer de luchtfilter van de grasmachine

Een zuivere luchtfilter zorgt voor een betere verbranding van de motor. Daarom is het aan te raden om de luchtfilter regelmatig te inspecteren.

Ervaren techniekers raden aan om jaarlijks de luchtfilter te vervangen. Deze zijn meestal gemaakt van papier of schuim, dus duur zijn ze niet. 

6. Vervang de bougie of ontstekingskaars van je grasmachine 

Net als de luchtfilter is de bougie of ontstekingskaars een belangrijk onderdeel. Deze zijn niet duur en eenvoudig zelf te vervangen. Vervang ze jaarlijks. 

7. Hou de messen van je grasmachine scherp

De messen van een grasmachine krijgen heel wat te verduren. Ze komen ze in aanraking met stenen, takken etc. waardoor ze bot worden. Het nadeel van botte messen is dat het gras in stukken wordt getrokken in plaats van met een propere snede wordt afgereden.

Je messen zelf slijpen met een fijne vijl is een mogelijkheid. Dit is echter niet aangeraden indien je er geen ervaring mee hebt. 

Je kunt dit beter laten uitvoeren door een professionele technieker. Dit is niet duur en is meestal zelfs inbegrepen in een onderhoudsbeurt.

8. Laat je grasmachine regelmatig onderhouden door een professionele technieker

Jaarlijks maar zeker tweejaarlijks is aan te raden, bv. op het einde van het maaiseizoen.

Deze zal de messen scherpen, de oude brandstof uit de tank verwijderen, de luchtfilter vernieuwen en het mechanisme om de snijhoogte in te stellen smeren. Sommigen voorzien de onderkant ook van een smering of coating tegen roest.

BESLUIT: (Twee-) jaarlijks onderhoud aan je grasmachine laten uitvoeren door een ervaren technieker is aangeraden. Tussendoor zijn er een aantal zaken die je zelf kunt uitvoeren, waardoor je grasmaaier langer zal meegaan.

Tijdelijk meer plaats voor je tuinspullen


Plaats tekort om je tuingereedschap of terrasmeubelen te plaatsen tijdens de wintermaanden? Self Storage geleverd is een zeer geschikte oplossing.