Kleiner wonen, blog met 5 tips

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

Kleiner gaan wonen wordt steeds populairder. Men kiest er bijvoorbeeld voor om zich in een tiny house te vestigen. Deze manier van wonen is namelijk relatief goedkoop én het is een milieubewuste keuze.


Wanneer je kleiner gaat wonen, zijn er echter wel een aantal dingen waar je over na moet denken. Zo moet je je bijvoorbeeld afvragen of je wel al jouw spullen kwijt kunt in je nieuwe, kleinere woning. In deze blog geven we je vijf tips die jou zullen helpen om jouw kleine woning zo efficiënt mogelijk in te richten.

1. Bedenk goed waar jouw nieuwe woning aan moet voldoen

Wanneer je kleiner gaat wonen, zal je hoe dan ook ergens op moeten inleveren. Op de ruimte in de badkamer, keuken en/of woonkamer of bijvoorbeeld het aantal slaapkamers. Daarom is het goed om je woonwensen in kaart te brengen.

Hierbij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar jouw huidige situatie, maar zeker ook rekening te houden met de (nabije) toekomst. Blijft de gezinssituatie zoals deze nu is of zal er op korte termijn sprake zijn van gezinsuitbreiding?

Wordt er veel gekookt of is de keuken toch wat minder belangrijk bij jou thuis? Heb je een kantoorruimte nodig of wordt er nooit thuisgewerkt?

Met behulp van de antwoorden op deze vragen kun jij de verschillende ruimtes in jouw woning zo goed mogelijk indelen. Zo bepaal je welke functie ze dienen te hebben.


2. Kleiner wonen, maak slim gebruik van meubels

In een klein huis zijn de onderlinge ruimtes een stuk compacter dan je wellicht gewend bent. Het is in dat geval goed om voor meubels te kiezen die multifunctioneel zijn en/of niet teveel ruimte in beslag nemen. Denk bijvoorbeeld aan een bed met opberglade, een hoogslaper waar een bureau onder past of een tafel met opklapbare planken.

Ook manden om spullen in op te bergen en plankjes aan de muur waar je je spullen op uit kunt stallen, zijn een goede keuze als het aankomt op het zo efficiënt mogelijk inrichten van jouw tiny house of microwoning.


3. Benut de ruimte in jouw huis

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende tip voor als je kleiner gaat wonen, maar het wordt al snel vergeten; zorg voor een flexibel gebruik van de ruimtes in jouw woning. Zo kan één kamer meerdere functies hebben. De slaapkamer kan, door deze slim in te richten, tegelijkertijd dienen als een plek waar je je hobby kunt uit kunt oefenen. Ook werken kan – in het geval van de aanwezigheid van een bureau – prima in de slaapkamer.

Daarnaast is het verstandig om naast horizontaal ook te kijken naar wat er mogelijk is door middel van verticale opslag. Kies voor hoge (boeken)kasten en/of opbergrekken, zodat je de ruimte zo optimaal mogelijk benut. Door jouw spullen in de hoogte op te slaan, bespaar je aanzienlijk in de benodigde ruimte.


4. Minimaliseer de hoeveelheid spullen

Een kleiner huis betekent tegelijkertijd dat je minder ruimte hebt om je spullen op te slaan. Daarom is het aan te raden om grondig door jouw bezittingen heen te gaan om te bepalen wat je wilt bewaren en wat weg mag. Spullen die je niet wilt houden, kun je weggeven aan bekenden, doneren aan een stichting of – wanneer het kapot of vies is – weggooien. Wanneer je kritisch door jouw spullen heengaat, zal je zien dat er een stuk minder overblijft dan je van tevoren had gedacht.


5. Minimaliseer de hoeveelheid spullen

De laatste tip is: maak onderscheid tussen spullen die binnen handbereik moeten blijven en dingen die je tijdelijk elders kunt opslaan. Heb je bijvoorbeeld studieboeken van een al afgeronde studie? Fotoboeken met herinneringen aan vroeger? Dit zijn bezittingen die je niet dagelijks of wekelijks nodig hebt en zult bekijken, maar het neemt wel ontzettend veel ruimte in beslag.

Een opslagbox of magazijn kan dan uitkomst bieden. Op die manier hoef je je spullen niet weg te doen, maar sla je het gewoon tijdelijk ergens anders op. Dit kan ook een uitkomst zijn wanneer je jouw oude woning hebt verkocht, maar je nog niet in het bezit bent van de sleutels van je nieuwe woning. Ook dan is het fijn als je je spullen op een veilige plek kunt onderbrengen zonder dat ze iemand – jou dus – in de weg staan. Meubelbewaring of goederenopslag kan dan de oplossing zijn.


Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules