verhuizen naar woonzorgcentrum, checklist

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

Wanneer het moment daar is dat een verhuizing naar een woonzorgcentrum of serviceflat aanstaande is, dan kan dat best spannend zijn. Er komt veel op jou – en eventuele familie en vrienden – af. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat het proces van verhuizen soepel verloopt en kan dan ook veel stress wegnemen. Onze tips zullen je daarbij helpen.

1. Verken je nieuwe woonplek

Om ervoor te zorgen dat je je vertrouwd gaat voelen in jouw nieuwe woonomgeving, is het belangrijk om het woonzorgcentrum – of de serviceflat – waar jij terecht gaat komen te verkennen. Zo kun je de sfeer proeven, alvast even kennismaken met je medebewoners en de medewerkers, maar ook wordt hierdoor inzichtelijk gemaakt hoeveel ruimte je hebt voor het stallen van je bezittingen. Vraag eventueel om een vloerplan, zodat je precies weet hoe groot de in te richten oppervlakte is.


2.Verhuizing naar het woonzorgcentrum? Sorteer tijdig je spullen

Het is aan te raden op tijd te beginnen met het uitzoeken en sorteren van je bezittingen. Ook is een goed overleg met de medewerkers van het woonzorgcentrum hierbij van belang. Welk meubilair wil je meenemen? Zijn er bepaalde restricties? Het is verstandig om lijstjes bij te houden van de spullen die je mee wilt nemen, zodat je het overzicht houdt. Stel deadlines, zodat je zeker weet dat je voor de definitieve verhuisdatum klaar bent met het sorteren en uitzoeken van de volledige inboedel.


3. Ga kritisch door je spullen heen

Bij de verhuizing naar een woonzorgcentrum of serviceflat kom je er vaak achter dat je veel meer spullen hebt dan je aanvankelijk dacht. Omdat het bij het verhuizen naar een woonzorgcentrum vaak zo is dat je er wat ruimte betreft op achteruitgaat, is het des te belangrijk om je bezittingen onder de loep te nemen. Gebruik je alle spullen nog? Is alles van jou of zijn er spullen blijven liggen van kinderen/kleinkinderen? Op basis hiervan maak je beslissingen over welke spullen je wilt houden, welke spullen weg kunnen en welke spullen je wellicht (tijdelijk) elders kunt onderbrengen.


4. Maak een map met belangrijke documenten

Heb je belangrijke documenten, zoals bankafschriften of gegevens van abonnementen, op papier? Om te voorkomen dat je deze kwijtraakt, is het verstandig om ze in een map te doen. Zo heb je altijd alles bij de hand en kun je zaken nog eens nakijken als de situatie daar om vraagt.


5. Geef de adreswijziging door aan bekenden en instanties

Om er zeker van te zijn dat post naar het juiste adres gestuurd wordt, is het belangrijk om tijdig je adreswijziging door te geven. Allereerst breng je jouw dierbaren op de hoogte van de verhuizing, maar ook instanties sturen nog regelmatig documenten via de post. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gemeente, de Belastingdienst en je zorgverzekeraar.


6. Vraag om hulp

Het is een misvatting om te denken dat je alles alleen moet doen. Het is altijd raadzaam om bij een verhuizing naar een woonzorgcentrum de hulp van bekenden in te schakelen. Familie, vrienden, kennissen; er zijn altijd wel mensen bereid om je te helpen bij de verhuizing. Zij kunnen ondersteuning bieden bij het verplaatsen van meubels en verhuisdozen naar het woonzorgcentrum, maar ook het brengen van spullen naar een opslagruimte – zoals een opslagbox of magazijn – kunnen ze voor hun rekening nemen.


Insert Content Template or Symbol
Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules