chaotische levensstijl

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

In de huidige maatschappij wordt er erg veel van ons verwacht met vaak een chaotische levensstijl tot gevolg. We leiden dan ook vaak een druk en hectisch leven waarin we streven naar zoveel mogelijk succes en productiviteit. Dit kan leiden tot een ontzettende chaos, zowel in je hoofd als in je woon- en werkomgeving. Wist je dat er ontzettend veel verborgen gevolgen – waaronder kosten – aan deze chaotische levensstijl verbonden zijn? In deze blog geven we een opsomming van de gevolgen die deze chaos heeft voor je financiën, tijd én welzijn. Eén ding is zeker: chaos verspilt tijd en daarmee heeft het automatisch ook effect op de kosten die je maakt en hoe het met je mentale gezondheid gesteld is.

1.  Het ontwikkelen van                   ongezonde gewoonten

Wanneer je veel stress ervaart, kan dit ertoe leiden dat je last krijgt van angstgevoelens. Slaapproblemen kunnen daar op hun beurt weer het gevolg van zijn. Heb je een erg chaotisch en druk leven, dan kan het zijn dat het nuttigen van gezonde voeding en het regelmatig bewegen er ook bij inschieten. Dit kan mogelijk tot gevolg hebben dat je gewicht toeneemt of – in het ergste geval - dat je obesitas ontwikkelt. Hiermee heb je een verhoogd risico op allerlei ziektes, wat vanzelfsprekend kosten met zich meebrengt.


2.  Minder aandacht voor               vriendschappen en relaties

Heb je constant het gevoel dat je haast hebt en dat alles maar zo snel mogelijk afgehandeld moet worden? Dan heb je automatisch de neiging om minder tijd te besteden aan de mensen die je liefhebt. Hierdoor loop je het risico om verwijderd te raken van misschien wel het meest kostbare bezit in je leven: je vrienden, relatie(s) en familie.


3.  Verminderde productiviteit

Je hebt misschien de illusie dat een chaotische levensstijl waarin je alles zo snel mogelijk gedaan wilt krijgen, leidt tot een hogere productiviteit. Echter is het tegendeel waar. Vaak is het zo dat wanneer je veel werk in weinig tijd wilt verzetten, de kwaliteit ervan achteruitgaat. Problemen met de concentratie kunnen ertoe leiden dat er fouten gemaakt worden, deadlines gemist worden en dat kan uiteindelijk desastreuze gevolgen hebben.


4.  Hogere kosten door chaotische levensstijl

Het zit in onze aard om stress te willen verlichten door middel van consumeren. Je gaat vaker over tot het doen van impulsieve aankopen, zoals het kopen van snelle maaltijden (fastfood) en/of het doen van aankopen in de vorm van entertainment. Budgettering verdwijnt naar de achtergrond en hierdoor kunnen serieuze financiële problemen ontstaan. In het ergste geval kan het zelfs tot gevolg hebben dat je in de schulden belandt.


5.  Chaos verspilt tijd; schep orde   in de chaos!

Om je levensstijl te verbeteren, is het zeer aan te raden om afstand te doen van de chaos. Allereerst is het raadzaam om te gaan ontspullen. Heb je er al eens over nagedacht om spullen tijdelijk op te slaan, bijvoorbeeld in een opslagruimte? Je zult zien dat een opgeruimd huis leidt tot een opgeruimd hoofd, waardoor er heel veel stress zal verdwijnen.

Erken dat je gezondheid en relaties net zo belangrijk – of misschien wel belangrijker – zijn dan je werk en andere sociale verplichtingen. Maak tijd vrij voor zelfzorg in de vorm van ontspanning, voldoende slaap én lichaamsbeweging en kies voor gezonde voeding. Een goed georganiseerd en gebalanceerd leven zal helpen om de chaos onder controle te houden. Het opstellen van schema’s en het stellen van realistische doelen kunnen je hierbij helpen.


Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules