Minimalistisch leven: voordelen

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

Minimalisme is een levensstijl waarbij materiële bezittingen zoveel mogelijk teruggedrongen worden. Een minimalistisch leven brengt vele voordelen met zich mee. Zo vermindert het stress, verhoogt het de productiviteit en zorgt het voor minder uitgaven - en dus voor meer financiële zekerheid. Door (tijdelijk) afstand te doen van je spullen, blijft er meer tijd en ruimte over om aandacht te geven aan dingen die er echt toe doen in het leven.

Minimalistisch leven: dat lijkt in de huidige maatschappij waarin consumeren een grote rol speelt een behoorlijk ingewikkelde klus. Toch kan het je veel goeds brengen als je er een minimalistische levensstijl op nahoudt. In deze blog vertellen we je meer over de voordelen van een opgeruimd leven. We kunnen alvast verklappen dat het je sowieso meer vrije tijd oplevert.


Wat is minimalisme?

Als we het over minimalisme hebben, dan hebben we het over een levensstijl – ook wel filosofie – waarin het bewust verminderen van materiële bezittingen centraal staat. Het leiden van een eenvoudiger en tevens meer doelgericht leven wordt nagestreefd. Dit alles is niet zonder reden. Het leiden van een minimalistisch leven brengt je namelijk veel goeds.


Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd

Ervaar je veel stress? Dan zou dat het gevolg kunnen zijn van teveel prikkels, bijvoorbeeld doordat je omringd bent door spullen – en dus rommel in zowel de letterlijke als figuurlijke zin van het woord. Je zult zien dat je een stuk minder gestrest bent wanneer je afstand doet van (een deel van) je spullen. Dit is ontzettend bevorderlijk voor je mentale gezondheid. Ook zal het ertoe leiden dat je minder afgeleid wordt van je dagelijkse bezigheden, waardoor je een stuk productiever bent.


Door een minimalistische levensstijl hecht je meer waarde aan wat je hebt

Waarde zit niet in kwantiteit, maar in kwaliteit. Zodra je je leven minimalistischer ingericht hebt, zal je merken dat bezittingen helemaal niet het belangrijkst zijn. Integendeel zelfs: de mensen waar je om geeft zijn het meest belangrijk. Door minder bezig te zijn met je bezittingen, zal je meer tijd hebben voor het aangaan en verdiepen van relaties.


Financieel stabiele situatie

Leid je een minder materialistisch leven, dan zal je ook minder snel overgaan tot het doen van impulsaankopen. Hierdoor houd je meer spaargeld over en is er meer financiële ruimte voor andere dingen.


Minimalistisch leven: onze tips

Wanneer je besloten hebt dat minimalisme weleens iets voor jou zou kunnen zijn, dan is het raadzaam om een plan te maken voor het ontspullen. Gooi je jouw overbodige spullen weg of kies je er bijvoorbeeld voor om deze te doneren? Tijdelijk opslaan in een magazijn of opslagruimte behoort ook tot de mogelijkheden. Zodra je afstand hebt gedaan van overbodige en tevens tijdrovende bezittingen, zal je zien dat je meer tijd overhoudt voor activiteiten – en personen – die je écht belangrijk vindt.

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules