Minimalisme: tips voor het vinden van de juiste balans

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

In de blog ‘Minimalisme: tips voor het vinden van de juiste balans’ zal je niet alleen tips lezen over het ontspullen. Het vinden van de juiste balans heeft ook te maken met rust op het mentale vlak. De waarden die je belangrijk vindt, het opdoen van nieuwe ervaringen en het vrijmaken van tijd en ruimte in je agenda zijn minstens zo belangrijk als het verminderen van je materiële bezittingen. Om dit alles te bereiken, is ons advies: heb geduld! Want alleen dan zal je je doel om een minimalistisch leven te gaan leiden, behalen.

Wij hebben voor het nastreven van minimalisme tips op papier gezet. Onze tips voor minimalisme zullen je helpen om orde te scheppen in de chaos, maar zullen vooral helpen bij het ontwikkelen van een meer bevredigend leven.


1. Bedenk goed welke waarden belangrijk zijn voor jou

Zelfreflectie staat aan de basis van de overgang naar een minimalistisch leven. Aan welke dingen in het leven hecht jij veel waarde? Wat wil je bereiken en wie of wat heb je daarvoor nodig? Door antwoord te geven op deze vragen, zal je beter in staat zijn prioriteiten te stellen en afstand te nemen van zaken die er niet toe doen.


2. Zorg voor een vereenvoudiging van je bezittingen

Vind je het lastig om spullen weg te doen? Wij hebben daar een simpele methode voor. Vraag je bij elk item dat je langsgaat af of het je écht gelukkig maakt. Is dat niet zo? Denk er dan eens over om het te doneren, verkopen of – als het niets meer waard is of wellicht kapot is – weg te gooien. Minimalisme betekent dat je jezelf omringt met dingen die echt van toegevoegde waarde zijn. Heb je waardevolle bezittingen in huis, maar heb je er eigenlijk geen ruimte voor? Overweeg dan om een opslagruimte te huren.


3. Creëer tijd en ruimte voor het opdoen van ervaringen

Met minimalisme investeer je in plaats van in materiële bezittingen in ervaringen. Ervaringen die je opdoet door bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren, tijd te spenderen met je dierbaren of door te reizen. Je zult merken dat het een verrijking van je leven is.


4. Kijk kritisch naar je agenda

Onze tips voor minimalisme hebben niet alleen te maken met het verminderen van je bezittingen. Ook verplichtingen – zoals afspraken buiten de deur – kunnen in frequentie omlaag om te zorgen voor meer rust in je hoofd. Dragen de geplande activiteiten niet bij aan jouw doelen of jouw gevoel van geluk? Zeg er dan nee tegen. Meer ruimte in je agenda betekent meer tijd voor het doen van dingen die écht belangrijk voor je zijn.


5. Heb geduld!

De laatste, maar misschien wel meest belangrijke tip luidt: wees geduldig! Het is niet realistisch om te denken dat je van de ene op de andere dag een volledig minimalistisch leven kunt leiden. Het kost tijd om te wennen aan een nieuwe situatie waarin je minder spullen hebt en je bepaalde gewoonten hebt moeten loslaten. Neem kleine stappen en gun jezelf de tijd.

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules