Een koopverslaving kenmerkt zich vaak door het doen van impulsaankopen. In deze blog geven we praktische tips voor het beheersen hiervan

In 't kort 

Een koopverslaving kenmerkt zich vaak onder andere door het doen van impulsaankopen. Om deze te beheersen, is het allereerst belangrijk om jouw persoonlijke triggers te herkennen. Wanneer je jouw probleem erkent én herkent, is de volgende stap het bedenken van strategieën om bewust winkelgedrag toe te passen. Maak plannen voordat je gaat winkelen en voorkom dat je met tassen vol spullen thuiskomt. Verminder de verleiding online en schrijf je uit van de maillijsten van jouw favoriete winkels. Volg jij influencers die op regelmatige basis producten promoten? Gevaarlijk terrein voor jou; ontvolgen is de beste oplossing. Maak het jezelf moeilijker om te betalen door je betaalpassen te ontkoppelen van de apps op je telefoon. Ruimte tekort? Overweeg dan het huren van een opslagruimte bij Kuub Opslag.

Om een koopverslaving gericht aan te pakken, is het allereerst van belang om deze als zodanig te herkennen. Het gaat niet altijd alleen om het aanschaffen en bezitten van veel spullen. Ook het regelmatig doen van impulsaankopen is een belangrijk kenmerk van een shopverslaving. Waar we het in de vorige blog hebben gehad over het herkennen van de eerste tekenen van een koopverslaving, geven we nu praktische tips voor het beheersen van impulsaankopen.


1. Herken triggers

De triggers voor het doen van impulsaankopen zijn voor iedereen verschillend. Het is daarom belangrijk om jouw eigen triggers te identificeren. Ga je vooral over tot een impulsaankoop wanneer je negatieve emoties ervaart? Ben je gevoelig voor online advertenties? En welke rol speelt social media hierin? Alleen wanneer je hier de antwoorden op weet, kun je de stappen zetten die nodig zijn om jouw koopverslaving aan te pakken.


2. Bedenk strategieën voor bewust winkelgedrag

Maak jij boodschappenlijstjes voordat je gaat winkelen? Wanneer je koopziek bent, is het antwoord op deze vraag waarschijnlijk nee. Toch kan dit ontzettend goed helpen om impulsaankopen te beheersen. Als je een duidelijk plan hebt en weet wat je doel is, is het een stuk onwaarschijnlijker dat je met spullen thuiskomt die je eigenlijk niet nodig hebt.

Wat hierbij overigens ook goed kan helpen, is het volgen van een 24-uursregel voordat je iets koopt. Je neemt er dan echt de tijd voor om na te denken over het product. Heb ik het echt nodig? Maar vooral ook: past het binnen mijn gestelde budget? Door budgetten vast te stellen en je uitgaven bij te houden – bijvoorbeeld met behulp van een tool zoals EveryDollar – is er een grotere kans dat jij van je koopverslaving afkomt.


3. Vind een manier waarop je om kunt gaan met impulsieve kooplust

Wanneer jij een koopverslaving hebt, ben je winkelen waarschijnlijk gaan zien als een hobby. Je krijgt er een goed gevoel van als je gaat shoppen – ook al is dit gevoel maar van korte duur – en dus doe je het steeds weer opnieuw. Het is dan ook verstandig om op zoek te gaan naar een andere hobby ter vervanging van het winkelen. Een hobby die níet leidt tot overmatige uitgaven uiteraard.

Wat ook goed kan helpen, is om de verleiding tot een minimum te beperken. Schrijf je uit van de nieuwsbrieven van jouw favoriete winkels, zodat je niet wekelijks in aanraking komt met de hoogste kortingen. Overweeg ook om influencers te ontvolgen die regelmatig producten promoten.

Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om te betalen. Je hebt je betaalpas al niet eens meer nodig, maar betaalt gewoon via een app op je telefoon. Ook het achteraf betalen is op steeds meer plekken mogelijk, waardoor je jezelf eenvoudig in de nesten werkt. Het is daarom verstandig om jouw betaalkaarten af te koppelen van apps, zodat je er écht goed over na moet denken of de aankoop wel een goed idee is.


4. Maak gebruik van een opslagruimte voor het ordenen van bezittingen

Vaak weten mensen maar half welke spullen ze allemaal in hun bezit hebben. Door de jaren heen koop je immers van alles en nog wat en spullen die je niet gebruikt, verdwijnen in kasten of worden weggestopt op zolder. Wat kan helpen, is het huren van een opslagruimte. Bezittingen die je wel wilt houden en op dit moment niet nodig hebt, sla je eenvoudig elders op. Dit helpt je om het overzicht te bewaren.

Informeer naar de mogelijkheden bij Kuub Opslag

Kuub Opslag is een aanbieder van opslagruimtes. Je kunt bij hen terecht voor verschillende soorten opslagoplossingen. Wil je meer weten? Neem dan contact op en vind de opslagruimte die bij jouw wensen en voorkeuren past.FAQ

Overwin koopverslaving: meest gestelde vragen

Hoe kan ik mijn financiën effectief beheren om koopverslaving tegen te gaan?

Gebruik budgetteringsapps om je uitgaven bij te houden, stel duidelijke financiële doelen, en maak een noodbudget dat je helpt om onverwachte uitgaven op te vangen zonder impulsief te winkelen.

Hoe kan ik mijn impulsen controleren wanneer ik online winkel?

Stel strikte regels voor jezelf op, zoals het vooraf instellen van uitgavenlimieten, het gebruik van blokkerende software om winkelsites te vermijden, en het vermijden van online winkelen tijdens kwetsbare momenten.

Wat zijn effectieve manieren om mijn winkeltriggers te identificeren?

Begin met het bijhouden van een dagboek waarin je jouw aankopen en de omstandigheden rond elke aankoop noteert. Zoek naar patronen in je gedrag, zoals winkelen tijdens stressvolle perioden of na het ontvangen van marketingmails.

Wat zijn enkele alternatieve activiteiten die ik kan ondernemen in plaats van winkelen?

Zoek activiteiten die voldoening geven zonder financiële lasten, zoals sporten, hobby's zoals tekenen of schilderen, of vrijwilligerswerk. Deze kunnen helpen de drang naar onmiddellijke bevrediging die winkelen biedt te vervangen.

Welke rol speelt zelfreflectie bij het overwinnen van een koopverslaving?

Zelfreflectie helpt je om de dieperliggende emotionele redenen achter je koopgedrag te begrijpen. Dit kan inzicht geven in je emotionele behoeften en hoe je deze op gezondere wijzen kunt vervullen.

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules