Tips voor het opruimen van een huis na overlijden

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

Het kan een erg emotioneel en uitdagend proces zijn; het opruimen van het huis van jouw overleden dierbare. Toch zijn er enkele dingen die je in acht kunt nemen om het allemaal wat soepeler te laten verlopen. Wij geven je tips die je zullen helpen bij het opruimen van het huis van jouw dierbare. 

1. Voorzie ruim de tijd om na het overlijden het huis op te ruimen

Afhankelijk van de grootte van het huis kan het opruimen een behoorlijke klus zijn. Dwing jezelf dan ook niet om alles binnen een week op te ruimen. Houd, indien mogelijk, de woning wat langer aan. Zo kun je de tijd nemen om te rouwen en je emoties te verwerken. Door het opruimen in kleine stapjes te verdelen, maak je het behapbaar.


2. Vraag familieleden en/of vrienden om hulp

Het opruimen gaat niet alleen sneller als je mensen om je heen hebt om je te helpen, het is ook nog eens een enorme steun om omringd te zijn door de mensen die je liefhebt. Zij kunnen je een luisterend oor bieden en je inzichten geven als je het zelf even niet meer weet.


3. Maak het overzichtelijk

Het kan goed zijn om de spullen van de overledene te sorteren, aan de hand van categorieën bijvoorbeeld. Leg alle kleding bij elkaar, alle decoratie en zo verder. Zo kun je gemakkelijk per categorie bepalen welke spullen bewaard moeten worden en wat weg kan.


4. Zorg ervoor dat de administratie op orde is

Wanneer je door het huis van jouw overleden dierbare loopt, zal je ongetwijfeld ook documenten tegenkomen. Hoewel instanties steeds vaker digitaal te werk gaan, maken ze ook nog steeds gebruik van de post. Zorg ervoor dat alle documenten in mappen geordend worden en – niet onbelangrijk – beëindig abonnementen en andere lopende zaken, zoals verzekeringen.


4. Breng spullen naar een opslagruimte

Spullen die op dit moment niet door iemand binnen de familie- of vriendenkring gebruikt zullen worden, hoeven niet direct weggegooid te worden. Je kunt deze ook  verkopen of doneren. Als je graag wil dat het in de familie blijft dan kun je er ook voor kiezen om de spullen (tijdelijk) op te slaan in een opslagruimte. Op die manier staan de spullen niemand in de weg, maar kun je op elk moment besluiten het toch te willen gebruiken.

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules