Tips voor het opruimen van een huis na overlijden

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

Het kan een erg emotioneel en uitdagend proces zijn; het opruimen van het huis van jouw overleden dierbare. Toch zijn er enkele dingen die je in acht kunt nemen om het allemaal wat soepeler te laten verlopen. Wij geven je tips die je zullen helpen bij het opruimen van het huis van jouw dierbare. 

1. Voorzie ruim de tijd om na het overlijden het huis op te ruimen

Afhankelijk van de grootte van het huis kan het opruimen een behoorlijke klus zijn. Dwing jezelf dan ook niet om alles binnen een week op te ruimen. Houd, indien mogelijk, de woning wat langer aan. Zo kun je de tijd nemen om te rouwen en je emoties te verwerken. Door het opruimen in kleine stapjes te verdelen, maak je het behapbaar.


2. Vraag familieleden en/of vrienden om hulp

Het opruimen gaat niet alleen sneller als je mensen om je heen hebt om je te helpen, het is ook nog eens een enorme steun om omringd te zijn door de mensen die je liefhebt. Zij kunnen je een luisterend oor bieden en je inzichten geven als je het zelf even niet meer weet.


3. Maak het overzichtelijk

Het kan goed zijn om de spullen van de overledene te sorteren, aan de hand van categorieën bijvoorbeeld. Leg alle kleding bij elkaar, alle decoratie en zo verder. Zo kun je gemakkelijk per categorie bepalen welke spullen bewaard moeten worden en wat weg kan.


4. Zorg ervoor dat de administratie op orde is

Wanneer je door het huis van jouw overleden dierbare loopt, zal je ongetwijfeld ook documenten tegenkomen. Hoewel instanties steeds vaker digitaal te werk gaan, maken ze ook nog steeds gebruik van de post. Zorg ervoor dat alle documenten in mappen geordend worden en – niet onbelangrijk – beëindig abonnementen en andere lopende zaken, zoals verzekeringen.


4. Breng spullen naar een opslagruimte

Spullen die op dit moment niet door iemand binnen de familie- of vriendenkring gebruikt zullen worden, hoeven niet direct weggegooid te worden. Je kunt deze ook  verkopen of doneren. Als je graag wil dat het in de familie blijft dan kun je er ook voor kiezen om de spullen (tijdelijk) op te slaan in een opslagruimte. Op die manier staan de spullen niemand in de weg, maar kun je op elk moment besluiten het toch te willen gebruiken.


FAQ

Huis opruimen na overlijden: meest gestelde vragen

Hoe ga je om met de erfkwesties bij het opruimen van een huis na overlijden?

Voordat je begint met het opruimen, is het belangrijk om de wettelijke erfkwesties te begrijpen en op te lossen. Dit kan inhouden dat je een testament moet zoeken en lezen, contact moet opnemen met een notaris, en mogelijk de nalatenschap formeel moet laten verdelen. Zorg ervoor dat alle betrokkenen het eens zijn over de verdeling van bezittingen om geschillen te voorkomen.

Wat zijn de stappen om nutsvoorzieningen (zoals gas, water, en elektra) en internet- of televisieabonnementen op te zeggen of over te zetten?

Neem contact op met de providers van deze diensten en informeer naar het proces voor het opzeggen of overzetten van de abonnementen. Dit kan vaak online of telefonisch. Je zult mogelijk een overlijdensakte moeten verstrekken als bewijs. Overweeg om de diensten tijdelijk aan te houden als het huis nog niet leeg is of als het nog op de markt is.

Hoe kun je waardevolle of sentimentele items identificeren en zorgen dat ze een goede bestemming krijgen?

Maak samen met andere nabestaanden een lijst van items die als waardevol of sentimenteel worden beschouwd. Overleg met elkaar wie welke items graag zou willen houden. Voor waardevolle items die niemand wil houden, kun je overwegen deze te verkopen of te doneren. Sentimentele items kunnen worden gefotografeerd en digitaal gedeeld als het fysieke item niet behouden kan blijven.

Wat zijn de mogelijkheden voor het doneren van spullen en hoe kies je de juiste organisatie voor donaties?

Onderzoek lokale liefdadigheidsorganisaties, zoals kringloopwinkels, opvangcentra, en organisaties die zich inzetten voor specifieke doelen die de overledene misschien belangrijk vond. Zorg ervoor dat de items die je doneert nog in goede staat zijn en nuttig kunnen zijn voor anderen. Neem contact op met de organisaties om te vragen naar hun specifieke behoeften en donatieprocedures.

Hoe zorg je voor jezelf en andere nabestaanden tijdens het emotioneel beladen proces van opruimen na overlijden?

Neem de tijd om te rouwen en druk jezelf niet om het opruimproces te haasten. Steun elkaar als familie of vriendenkring en deel de taken eerlijk. Overweeg professionele hulp, zoals een therapeut of rouwbegeleider, als de emotionele last te zwaar wordt. Het is ook belangrijk om pauzes in te lassen en momenten van herinnering en reflectie toe te staan tijdens het opruimproces.


Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules