Huis opruimen na overlijden

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

Het verlies van een dierbare is een erg verdrietige en zware gebeurtenis in iemands leven. Logisch dat je soms even niet weet waar je moet beginnen. Eén van de belangrijke en tevens onontkomelijke dingen die moet gebeuren, is het opruimen en leeghalen van het huis van de overledene. Het is een belangrijke stap in het verwerkingsproces, maar het roept tegelijkertijd vaak veel emoties op bij de nabestaanden.

Het verdriet mag er zijn

Er komen ongetwijfeld ontzettend veel gevoelens en emoties los wanneer je bezig gaat met het opruimen van het huis van jouw overleden dierbare. Je voelt je wellicht overweldigd door alles wat er op je afkomt, maar ook kun je misschien moeilijk beslissingen nemen. Welke spullen wil ik bewaren? Welke spullen ga ik – waarschijnlijk met pijn in mijn hart – wegdoen? Onthoud dat het verdriet er mag zijn. Geef het de tijd en je zult zien dat het met de dag beter gaat.


Zorg goed voor jezelf

Je zult het misschien bijna vergeten in de hectiek van al het geregel, maar het is ontzettend belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Zorg goed voor jezelf, onder andere door te praten over wat je voelt. Dit kan met vrienden of familie, maar soms is het nodig om naar een therapeut te gaan. Dat is absoluut niets om je voor te schamen, maar juist iets om trots op te zijn. Zelfzorg mag niet vergeten worden.


Schakel hulp in

Het is altijd erg verdrietig als iemand komt te overlijden. Los van het rouwproces komen er ook veel andere dingen op je af, zoals het opruimen van het huis. Om zowel de fysieke als emotionele belasting te verlichten, is het raadzaam om hulp te vragen aan mensen in je omgeving. Je hoeft niet alle zorgen alleen te dragen, je zult zien dat er genoeg mensen voor je klaarstaan om bij te springen.


Lees ook de volgende blog in deze reeks:
->"Tips voor het huis opruimen na overlijden

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules