Huis opruimen na overlijden

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

Het verlies van een dierbare is een erg verdrietige en zware gebeurtenis in iemands leven. Logisch dat je soms even niet weet waar je moet beginnen. Eén van de belangrijke en tevens onontkomelijke dingen die moet gebeuren, is het opruimen en leeghalen van het huis van de overledene. Het is een belangrijke stap in het verwerkingsproces, maar het roept tegelijkertijd vaak veel emoties op bij de nabestaanden.

Het verdriet mag er zijn

Er komen ongetwijfeld ontzettend veel gevoelens en emoties los wanneer je bezig gaat met het opruimen van het huis van jouw overleden dierbare. Je voelt je wellicht overweldigd door alles wat er op je afkomt, maar ook kun je misschien moeilijk beslissingen nemen. Welke spullen wil ik bewaren? Welke spullen ga ik – waarschijnlijk met pijn in mijn hart – wegdoen? Onthoud dat het verdriet er mag zijn. Geef het de tijd en je zult zien dat het met de dag beter gaat.


Zorg goed voor jezelf

Je zult het misschien bijna vergeten in de hectiek van al het geregel, maar het is ontzettend belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Zorg goed voor jezelf, onder andere door te praten over wat je voelt. Dit kan met vrienden of familie, maar soms is het nodig om naar een therapeut te gaan. Dat is absoluut niets om je voor te schamen, maar juist iets om trots op te zijn. Zelfzorg mag niet vergeten worden.


Schakel hulp in

Het is altijd erg verdrietig als iemand komt te overlijden. Los van het rouwproces komen er ook veel andere dingen op je af, zoals het opruimen van het huis. Om zowel de fysieke als emotionele belasting te verlichten, is het raadzaam om hulp te vragen aan mensen in je omgeving. Je hoeft niet alle zorgen alleen te dragen, je zult zien dat er genoeg mensen voor je klaarstaan om bij te springen.


Lees ook de volgende blog in deze reeks:
->"Tips voor het huis opruimen na overlijden


FAQ

Huis opruimen na overlijden: meest gestelde vragen

Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor het opruimen van een huis na overlijden?

De tijd die nodig is om een huis op te ruimen na het overlijden van een dierbare kan sterk variëren. Het is cruciaal om jezelf niet onder druk te zetten om alles snel te doen. Neem de tijd die je nodig hebt om te rouwen en verdeel het opruimen in beheersbare stappen. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en de hoeveelheid spullen.

Wat moet ik doen als ik emotioneel gehecht ben aan veel spullen van de overledene?

Als je emotioneel gehecht bent aan veel spullen, overweeg dan om een selectie van de meest dierbare items te bewaren. Voor de rest van de spullen kun je overwegen om deze te doneren, verkopen of tijdelijk op te slaan. Bijvoorbeeld, je kunt gebruikmaken van een opslagdienst zoals Kuub, die een flexibele en veilige opslagoplossing biedt. Zo kun je op een later moment beslissen zonder overhaaste beslissingen te maken onder emotionele druk.

Hoe kan ik het best omgaan met de administratieve taken na het overlijden van een dierbare?

Begin met het verzamelen en organiseren van alle belangrijke documenten. Zeg lopende abonnementen op, beëindig of wijzig de naam op contracten en verzekeringspolissen, en breng instanties op de hoogte van het overlijden. Het kan handig zijn om een checklist te maken van alle instanties en bedrijven die geïnformeerd moeten worden.

Wat moet ik doen met digitale eigendommen van de overledene, zoals online accounts en digitale bestanden?

Het beheren van de digitale nalatenschap is een belangrijke stap. Sluit waar mogelijk online accounts of zet ze om in herdenkingsstatus. Beveilig belangrijke digitale bestanden en foto's door ze te downloaden en op te slaan. Raadpleeg indien nodig de hulp van een professional gespecialiseerd in digitale nalatenschappen.

Hoe beslis ik wat te doen met huisdieren van de overledene?

Het vinden van een zorgzame omgeving voor de huisdieren is cruciaal. Als de overledene geen regelingen heeft getroffen, probeer dan binnen de familie of vriendenkring iemand te vinden die de zorg op zich kan nemen. Als dit niet lukt, zijn er dierenwelzijns-organisaties die kunnen helpen bij het vinden van een nieuw thuis.

Zijn er speciale overwegingen voor het opruimen van de werkplek of het kantoor van de overledene?

Neem contact op met de werkgever of collega's van de overledene om te begrijpen wat er moet gebeuren met persoonlijke en werkgerelateerde items op de werkplek. Zorg ervoor dat je respectvol omgaat met werkmaterialen en eventuele eigendommen teruggeeft aan het bedrijf.


Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules