water in kelder: en nu?

Leestijd: ? 3 minuten

In 't kort 

De aarde is onderhevig aan klimaatverandering en dus is er steeds vaker sprake van extreme weersomstandigheden, waaronder hevige regenval. Is jouw kelder ondergelopen met water, zorg er dan voor dat je jouw spullen zo snel mogelijk veiligstelt. Ook dien je de oorzaak van de wateroverlast te achterhalen. Met een dompelpomp kun je het water eenvoudig wegpompen. Ga na of de verzekering de gemaakte kosten dekt en neem maatregelen voor de toekomst. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Je hebt het vast wel in het nieuws gezien: de grote hoeveelheid water in kelders na de vele regen van de afgelopen tijd. Het is een gevolg van de klimaatverandering die gaande is en het zal de komende jaren dan ook zeker vaker voor gaan komen. In deze blog geven we praktische oplossingen voor dit probleem, dus lees zeker verder als jij in deze situatie zit.


Opwarming van het water in de Atlantische Oceaan

Waardoor wordt die hevige regenval nu eigenlijk veroorzaakt? In het kort komt het erop neer dat klimaatverandering de boosdoener is. De opwarming van de aarde – en daarmee ook het warmer worden van het water van de Atlantische Oceaan – zorgt ervoor dat er veel meer regenval ontstaat. Dit komt doordat waterdruppels gaan condenseren en dan krijg je op termijn dus mogelijk veel water in je kelder; de kelder is immers het laagst gelegen punt van jouw woning.

Het leegmaken van je kelder na wateroverlast: zo doe je dat

De hoge grondwaterstand van de afgelopen tijd heeft geleid tot veel ondergelopen kelders. Heb jij last van water in de kelder na regen, dan is het allereerst zaak om de kelder zo snel mogelijk leeg te maken. Breng spullen zoveel mogelijk in veiligheid en breng ze onder op een andere locatie, bijvoorbeeld in een opslagruimte.

Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je kunt voorkomen dat het in de nabije toekomst nogmaals gebeurt. Komt het water in de kelder terecht via de vloer? Zorg er dan voor dat het probleem bij de kern wordt aangepakt en voorkom verdere problemen.


Pomp water weg uit kelder met een dompelpomp

Wanneer je jouw spullen – voor zover dat mogelijk was – hebt veiliggesteld en de oorzaak van de wateroverlast achterhaald hebt, is het tijd om het overtollige water te verwijderen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een dompelpomp, die al voor ca. €100 verkrijgbaar is. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of er water weggepompt moet worden.


Check jouw verzekering voor een mogelijke dekking van de kosten

Wateroverlast brengt ook vaak kosten met zich mee. Spullen zijn beschadigd, vloeren en/of muren zijn zo vochtig geworden dat ze behandeld moeten worden en zo kunnen we nog wel meer bedenken. Ga in dit geval na of jouw verzekering de kosten dekt. Is de schade ontstaan ten gevolge van stijgend grondwater, dan dekt de verzekering de kosten vaak niet. Bij hevige regenval keert de verzekering soms wél uit, dus controleer dit goed.


Voorkomen is beter dan genezen

Ons advies: neem preventieve maatregelen om erger in de toekomst te voorkomen. Is de kelder opgedroogd, ga dan na welke mogelijkheden er zijn om de muren en/of de vloer waterdicht te maken. Wanneer kun je dit nu het beste doen, dan wanneer de kelder leeg is? Het gaat immers vaker gebeuren in de toekomst dat er zoveel regen valt, dus beter ben je daar goed op voorbereid.

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules