Lenteschoonmaak, een duurzame en mentale opfrisser

Leestijd: ? 4 minuten

In 't kort 

Het doen van een lenteschoonmaak brengt vele voordelen met zich mee, zoals het verminderen van stress en het verbeteren van je mentale welzijn. Bovendien zorg je voor een opgeruimd huis, waardoor je de ruimtes van je woning zo goed mogelijk kunt benutten. Om deze grote schoonmaak zo duurzaam mogelijk aan te pakken, is het aan te raden natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken en grondig door je bezittingen heen te gaan. Heb je alle ruimtes van de woning gehad en kun je alle onderdelen van de lenteschoonmaak checklist afvinken? Dan is het tijd om te bepalen of je mogelijk spullen wilt onderbrengen in een opslagruimte.

Een lenteschoonmaak is een goede manier om het voorjaar goed te beginnen. In deze blog vertellen we je wat de voordelen zijn van deze grote schoonmaak en geven we je tips hoe je dit zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk kunt aanpakken.


De voordelen van een lenteschoonmaak

Je kent het wel: de lente doet zijn intrede en je hebt spontaan zin om te beginnen aan de lenteschoonmaak. Naast de onderdelen die je standaard meeneemt in je wekelijkse schoonmaakrondje pak je nu de dingen aan waar je anders niet aan toekomt. 

Bij een lenteschoonmaak hoort in de regel ook het ontspullen. Wanneer je overbodige bezittingen weggeeft, verkoopt of tijdelijks elders opslaat, ben je erg duurzaam bezig. Jouw eigendommen krijgen een nieuw leven en daarmee komt er zowel meer ruimte in je woning als in je hoofd. Het doen van een grote schoonmaak heeft dan ook een positief effect op je mentale welzijn en vermindert stress. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd!


Onze schoonmaaktips voor een milieuvriendelijke lenteschoonmaak

Wanneer je aan de slag gaat met de grote lenteschoonmaak, dan is het wel zo fijn om dit zo efficiënt en duurzaam mogelijk te doen. Met behulp van onze tips zal je het eindresultaat bereiken dat jij voor ogen hebt.


1. Maak gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen

Veel alledaagse producten zijn een perfect alternatief voor de agressieve schoonmaakmiddelen die in de winkels verkrijgbaar zijn. Zo zijn bijvoorbeeld water, citroen, azijn en baking soda effectieve natuurlijke middelen waarmee je jouw woning in een handomdraai schoonmaakt.


2. Gebruik natuurlijke ventilatie

Zet tijdens de grote lenteschoonmaak de ramen en deuren open en laat de natuur binnen. Frisse lucht is immers een stuk gezonder dan luchtverfrissers. Bovendien zal je jezelf een stuk energieker voelen wanneer je de lucht van buiten inademt.


3. Doneer of verkoop overbodige spullen

Tijdens de grote schoonmaak is het aan te raden tevens grondig door jouw spullen te gaan. Items die je niet meer nodig hebt, maar die nog in goede staat zijn kun je prima doorverkopen of weggeven. Wel zo duurzaam!


4. Kies voor duurzame opbergoplossingen

Ga je jouw spullen opnieuw organiseren? Overweeg dan om duurzame opbergoplossingen te gebruiken, zoals manden van natuurlijke materialen in plaats van plastic bakken die in overvloed verkrijgbaar zijn.


5. Sla overbodige spullen op in een opslagruimte

Heb je eigenlijk geen ruimte voor bepaalde spullen, maar wil je ze niet wegdoen? Kies dan voor een opslagruimte van Kuub Opslag. Hierbij kies je zelf de grootte van de opslagruimte en voor welke vorm je kiest. Zo bepaal je zelf of het nodig is om tussendoor bij je spullen te kunnen of niet.


Checklist voor lenteschoonmaak

1. Het schoonmaken van de keuken

 • Ontdooi de koelkast en vriezer en gooi alle bedorven voedingsmiddelen weg. Voeding die nog wel goed is, maar die je niet lust geef je weg.
 • Reinig de binnenkant van de koelkast, vriezer, oven, magnetron en – indien aanwezig - vaatwasser met een natuurlijk schoonmaakmiddel. Vergeet daarbij ook vooral de randjes en kieren niet.
 • Controleer en vervang indien nodig de afdichtingen van de koelkast en vriezer om energieverlies te verminderen.
 • Ontkalk de waterkoker en het koffiezetapparaat met azijn en water.
 • Reinig het aanrecht, de kasten en de eettafel grondig.

2. Het schoonmaken van de badkamer

 • Reinig de douche, het bad, de wastafel en het toilet met een natuurlijk schoonmaakmiddel. Doe dit in een logische volgorde en pak eventueel tussendoor een schone doek.
 • Ontkalk douchekoppen en kranen met behulp van azijn en water.
 • Heb je een douchegordijn en/of badmat in de badkamer? Doe deze dan in de wasmachine en was het op een heet programma.
 • Wil je in het kader van duurzaamheid plastic afval verminderen? Vervang plastic flessen met vloeibare zeep en shampoo dan door navulbare dispensers.

3. Het schoonmaken van de slaapkamers

 • Was beddengoed, kussenslopen en dekens op 60 graden.
 • Neem de vensterbank af met een natte doek en zorg dat de nachtkastjes stofvrij zijn.
 • Stofzuig de ruimte grondig, ook onder het bed en onder de kasten.
 • Reinig ramen en - indien van toepassing - spiegels.

4. Het schoonmaken van de woonkamer

 • Ontneem de meubels en eventuele vloerkleden van stof en vuil met behulp van een doek en/of de stofzuiger.
 • Reinig elektronica en schermen met een microvezeldoekje.
 • Stofzuig de vloer en neem plinten af met een doekje.
 • Overweeg het gebruik van planten om de luchtkwaliteit te verbeteren en een natuurlijke sfeer te creëren.


Een duurzame lenteschoonmaak is goed voor hoofd en huis

Concluderend kunnen we stellen dat een duurzame lenteschoonmaak zeker de moeite waard is om te overwegen. Niet alleen ziet je woning er na de grote schoonmaak spic en span uit, ook zal je meer rust ervaren in je hoofd. Je ervaart minder stress en dat heeft niet alleen zijn weerslag op jezelf, maar ook op de mensen om je heen. Spullen die je (tijdelijk) niet meer nodig hebt, breng je eenvoudig onder in een opslagruimte. Self storage, meubelbewaring; er is van alles mogelijk! Op die manier maak je op een zo efficiënt mogelijke manier gebruik van de ruimtes in je woning.

FAQ

Lenteschoonmaak: meest gestelde vragen

Wat zijn de mentale voordelen van een lenteschoonmaak?

Een lenteschoonmaak kan een aanzienlijk positief effect hebben op je mentale welzijn. Door je huis op te ruimen en te organiseren, kun je een gevoel van controle en voldoening ervaren, wat stress kan verminderen. Het opruimen van fysieke ruimte kan ook helpen om mentale ruimte vrij te maken, wat leidt tot een opgeruimder hoofd en een toename in mentale helderheid.

Hoe kan ik mijn lenteschoonmaak milieuvriendelijk aanpakken?

Een milieuvriendelijke lenteschoonmaak houdt in dat je kiest voor natuurlijke schoonmaakmiddelen in plaats van chemische producten. Dit betekent het gebruik van items zoals azijn, baking soda, en citroen, die effectief en minder schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast draagt het doneren of verkopen van ongewenste items bij aan duurzaamheid door afval te verminderen en spullen een tweede leven te geven.

Wat moet ik doen met spullen die ik niet meer nodig heb maar niet wil weggooien?

Voor spullen die je niet wilt weggooien maar momenteel niet gebruikt, is opslag een goede optie. Het gebruik van opslagruimtes zoals Kuub Opslag kan een effectieve manier zijn om je huis opgeruimd te houden zonder waardevolle of sentimentele items te moeten verwijderen. Dit helpt om de fysieke ruimte in je huis te maximaliseren en tegelijkertijd je bezittingen veilig en toegankelijk te houden.

Hoe kan ik mijn schoonmaak checklist voor de lente optimaliseren?

Optimaliseer je lenteschoonmaak checklist door te beginnen met gebieden en taken die de grootste impact hebben op het algehele gevoel van netheid in je huis. Dit omvat het grondig schoonmaken van apparaten in de keuken, het ontkalken van waterkokers en koffiezetapparaten, en het reinigen van badkamers. Ook is het belangrijk om alle ruimtes goed te ventileren, stof en vuil te verwijderen uit woon- en slaapkamers, en overwegen om duurzame opbergoplossingen te gebruiken voor georganiseerde opslag.

Kan een lenteschoonmaak helpen om energieverlies in mijn woning te verminderen?

Ja, tijdens de lenteschoonmaak kun je acties ondernemen die indirect kunnen bijdragen aan het verminderen van energieverlies. Door het controleren en vervangen van afdichtingen op koelkasten en vriezers en het ontkalken van apparaten kun je de efficiëntie verhogen, wat leidt tot minder energieverbruik. Daarnaast zorgt het schoonmaken en onderhouden van je woning ervoor dat alles efficiënter werkt, wat ook kan bijdragen aan een lager energieverbruik.

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules