Beeld over tijdelijk verhuizen naar het buitenland. Lijntekening van koffer en vliegtuig.

Leestijd: ? 2 minuten

In 't kort 

Tijdelijk naar het buitenland verhuizen, maar waar blijf je met je meubelen en andere goederen? Het is slechts één van de dingen waarover je moet denken.  In deze blog behandelen we daarom vragen als: ‘Welke instanties moet ik op de hoogte brengen van mijn verhuisplannen?’ en ‘Wat doe ik met mijn woning?

Maar we zijn meer dan alleen maar rationele wezens. 

Verhuizen naar een ander land kan ook op andere gebieden een uitdagende en complexe taak zijn. Denk aan de taalbarrières of de verschillende regels en culturen die je kunt tegenkomen. Ook hier zijn een aantal belangrijke vragen die Belgen moeten stellen ter voorbereiding van tijdelijk in het buitenland wonen.

1. Welk visum of welke verblijfspapieren heb ik nodig als ik tijdelijk naar het buitenland ga?

Een visum is een officieel document dat je toestemming geeft om in een bepaald land te verblijven en te werken. Voordat je naar het buitenland gaat, moet je ervoor zorgen dat je het juiste type visum hebt en dat je aan alle vereisten voldoet. Dit kan variëren afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, de duur van je verblijf en het doel van je reis. Mogelijks heb je ook een werkvergunning nodig. Er is ook een verschil indien je naar een land binnen of buiten de EU verhuist. 

Ga ook na of je (internationaal) rijbewijs er geldig is.

TIP: Check de (website van de) ambassade of het consulaat van het land waar je tijdelijk naartoe verhuist. 

2. Draag zorg voor je administratie en verwittig de nodige instanties

Welke instanties moet je inlichten als je tijdelijk in een ander land gaat wonen?  

✅ De gemeente van je huidige woonplaats. Die kunnen je informeren over je inschrijving en hoelang je die kunt behouden.

✅ Ga ook langs bij de multualiteit waarbij je aangesloten bent en vraag of je voldoende gedekt bent voor je tijdelijk verblijf in het buitenland. Misschien heb je een bijkomende internationale ziekteverzekering nodig?

Welke fiscale gevolgen zijn er aan jouw tijdelijk verblijf in het buitenland?
Blijft je hoofdverblijfplaats in België of wordt deze tijdelijk verplaatst?

✅ Controleer bij de belastingdienst wat de gevolgen zijn.
In sommige gevallen moet je ook in het buitenland belastingen betalen, zelfs al blijft je hoofdverblijfplaats in België. Maar ons land sloot wel met een aantal landen overeenkomsten af, net om die dubbele belastingen te vermijden.

Welke gevolgen heeft je verblijf in het buitenland voor je sociale zekerheid?
Dan hebben we het over gevolgen voor je pensioen, nogmaals de ziekteverzekering, werkloosheidsuitkering, kinderbijslag etc.)
✅ Op de website van de Sociale Zekerheid is veel informatie te vinden over je rechten en plichten in het buitenland.

✅ Vraag het na bij je pensioeninstelling. Zij informeren je ook hoe je pensioen in het buitenland wordt uitbetaald. 


3. Moet ik een nieuwe taal leren?

Als je naar een land verhuist waar een andere taal wordt gesproken, kan het nuttig zijn om enige kennis te hebben van de taal. Dit kan je helpen om te communiceren met de lokale bevolking, te integreren in de gemeenschap en je dagelijkse leven te vergemakkelijken. Overweeg om een taalcursus te volgen voordat je naar het buitenland gaat om de basisbeginselen te leren. 


4. Hoe kan ik me integreren in de lokale gemeenschap?

Een van de voordelen van tijdelijk in het buitenland wonen is het leren kennen van nieuwe culturen en mensen. Om het meeste uit je ervaring te halen, is het belangrijk om jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen en je te integreren in de lokale gemeenschap. Dit kan betekenen dat je deelneemt aan lokale evenementen, je inschrijft bij lokale verenigingen of clubs, of vrijwilligerswerk doet.


5. Wat zijn de lokale gebruiken en gewoonten?

We zijn mensen en mensen hebben gewoonten en gebruiken en die kunnen anders zijn dan onze Belgische of West-Europese. Het is belangrijk om te begrijpen welke lokale gebruiken en gewoonten er zijn in het land waar je naartoe gaat. Dit kan helpen om eventuele cultuurverschillen te overbruggen en je aan te passen aan het leven in het buitenland. Probeer bijvoorbeeld meer te leren over de eetgewoonten, de manier van kleden en de normen en waarden van de lokale gemeenschap.


6. Wat doe je met je woning tijdens je verblijf in het buitenland?

Huurwoning? Aanhouden of opzeggen? 
Heb je financieel de mogelijkheid om de huur aan te houden? Kan je deze ondertussen onderverhuren? Controleer je huurovereenkomst voor details over opzegtermijnen en toelating onderverhuring.

Eigen woning?
Is verhuren met een huurcontract voor tijdelijke duur voor jou een optie? Verhuur je dan met de meubels of wil je deze toch liever ergens anders bewaren? De tijd dat je in het buitenland verblijft zal een grote rol spelen in de keuze. Gastdocenten van de universiteit, buitenlandse studenten en tijdelijke expats zijn op zoek naar tijdelijke huisvesting.  Sociale media en de huisvestingsdienst van de universiteit kunnen helpen.

7. Waar blijf je ondertussen met je meubelen en andere spullen?

De laatste - maar zeker niet de minst belangrijke - vraag die we willen behandelen, is: ‘Wat doe je met je persoonlijke bezittingen, zoals meubels?’. Als je besluit je woning tijdelijk te verhuren, dan kan je ervoor kiezen om de spullen te laten staan en mee te verhuren.

Wil je ze echter voor jezelf houden, dan kun je er ook voor kiezen om ze tijdelijk elders op te slaan. Bijvoorbeeld in een opslagruimte of magazijn. Er zijn verschillende opslagmogelijkheden zoals opslaan in een garagebox of klein magazijn, self-storage, meubelbewaring etc. 

Insert Content Template or Symbol

Niet elke opslagbehoefte is gelijk. Daarom bieden we verschillenden formules